RESTORACIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

mrzi me da trazim onaj stari topik

4 posters

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Čet Feb 02, 2012 5:59 am

Па то је прилично једноставно.
Сећаш се наставе марксизма у средњој школи? Кад каже да капиталиста присваја радников рад? Е, ја то доживљавам у пракси:

Продавац кола је човек који ради за провизију. Добија 20% од зараде.
Звучи лепо?
Још само да дефинишемо колика је зарада. То није она наша зарада из уџбеника марксизма.
То овде зову грос (Gross: Amount of profit; [You must be registered and logged in to see this link.]).
И то није профит. То је разлика у цени између invoice цене и онога колико зарачунаваш та кола муштерији. А пре тога (или преко тога) фирма за коју радиш узима destination charge (прилично линеарно, око 800 долара по ауту) која је већ зарачуната у инвојс прајс, као и све остало, па 3% од произвођача ако прегура одређен број комада месечно, па processing fee ($495) па паре од продужене гаранције, проценат од осигурања за "gap", разноразне сопствене "специјале" да не помињем (оно што се редовно рекламира као бесплатно).
Дакле, грос је само мањи део зараде. Већи део пара који зарађује фирма ти не видиш.
Али и то мало је много.
Јер, кад продаш нова кола по цени са window sticker-а па уз то плус специјални appearance package (још $1495), грос је око $3000. Моја петина би била око $600 - није тако лоше за сат рада.
Ха!
Е, па не може то тако, другови!
Онда менаџмент каже да је од твог купца у истој трансакцији фирма откупила његова стара кола за рецимо $5000. То је нешто на шта ти немаш ама баш никаквог утицаја - нити одлучујеш да ли ће да узму његова стара кола, нити по којој цени, ама баш ништа те нико не пита.
И даље, менаџмент каже да су та стара кола платили превише - чак $2000 више него што вреде.
Како то знамо, мислим, колико тај ауто вреди? Ту на сцену ступа "fair market price". То је број који менаџер има у глави, кад обрачунава твоју зараду. То је износ за који би он волео да је откупио стара кола. Наравно, тај је број увек за око $2000+ мањи од онога који је зарачунат у трансакцији.
И зато што без тог "принудног откупа" старих кола од купца трансакције не би ни било, теби од зараде - гроса одбијају $2000 долара "губитка" који си тако безочно причинио компанији и гле - твој грос се топи на бедних $1000 долара, а твој проценат је сада једва $200 (наравно, није ни толико, али ћемо се томе вратити касније).
Шта бива са тим старим колима?
Па, компанија инвестира у њих. То значи да их момак у задњем делу гараже кога плаћају $7.50 на сат прописно опере и залепи стикер "as - is". Tи онда та иста кола продајеш за $10,000.
Чекај, па зар то није одлично?
Сад си у прилици да паре које си изгубио приликом откупа тог аутомобила повратиш!
Хехехе... Не!
Јер, твој грос у овом случају није 10000 - (5000 - 2000) = 7000*
Није чак ни 10000 - 5000 = 5000
Јер, као што сам рекао, компанија је "уложила" у кола.
То прање кошта невероватних $1000.
Затим, ту је "дестинејшн чарџ" коју компанија наплаћује самој себи. $800.
Па "загарантована зарада" у износу од $1000.
И наравно, лежарина, још $1000.
Тако сада испада да тај ауто кошта компанију $8,800, а твој грос је $1,200. Провизија је (у теорији, видећемо да није тако и у пракси) $240.
Тако је компанија на та два аутомобила која си продао/ла зарадила $3000 (на првом) + $7000 (на другом) = $10,000, а теби од тога исплаћују твојих 20% у износу од $440.
Мислим, исплаћивали би ти да није дошло до "корекције цене" у финансијском одељењу (чиста превара; пошто већина аутомобилских кућа има своје финансијске институције за кредитирање куповине аутомобила, оно што уобичајено раде је да прво купцу нађу кредитора по неповољнијим условима са вишом каматном стопом, па да би купац остао у границама зацртане месечне рате, продавац као мало обори цену, то јест смањи за толико твој грос, па онда, кад се све заврши, твоја финансијска институција откупи од првог кредитора тај исти дуг уз комплетан есконт и још добије бонус кинту, па га рефинансира уз нижу каматну стопу, а продавцу врати разлику, од које ти не видиш ни паре, док купац и даље плаћа исту рату, немајући појма шта се у међувремену десило) и да није пореза који ти од твоје провизије одбијају. Тако је твојих теоријских $440 провизије на два аутомобила прво постало $412, а онда, после пореза, једва $360.
Е, сад, треба да знаш да је амерички просек у продаји аутомобила 8 кола месечно по продавцу. То је просек, што значи да би у систему равномерне дистрибуције највећи број продаваца продавао по 8 кола месечно. Међутим, то није случај, већ највећи број продаваца, њих 70 % продаје по 6 аутомобила месечно, мањи број њих (око 10%) продаје мање од тога (углавном почетници, или они који буду следећег месеца отпуштени), док остали продају 15+ аутомобила месечно.
Међутим, у нашем малом дилершипу је тај број и мањи - једва 6 аутомобила по продавцу просечно, на месечном нивоју.
Што значи да 90% мојих колега зарађује невероватних $1000 месечно!
Шта бива кад продаш кола по пуној цени, а менаџер откупи стара кола од твог купца по жељеној, "фер маркет прајс" цени, али та стара кола још нису отплаћена, односно купац за њих још дугује новац кредитору и то (наравно) више него што му твој менаџер "плаћа" за стари ауто? Па комплетан преостали износ дуга се сабира са ценом новог аутомобила од које се одбије "фер маркет прајс" старог аутомобила, нпр: нови ауто кошта $26,000, купац дугује за стари ауто $14,000, а твој менаџер је проценио да тај стари ауто заправо вреди свега $12,000; у том случају купац треба да плати (тачније, та узме кредит) 26000 -12000 + 14000 = 28000. То што купац треба да плати више него што је цена новог аутомобила тебе заправо не треба да дотиче, твој грос би и даље требало да је $3000, зар не?
Не!
Јер, из неког тешко објашњивог разлога (због којег и не покушавају да ти то објасне) од твог гроса ($3000) одбијају "негатив еквити" за колико је купац "апсајд-даун", то јест онолико за колико он више дугује за своја стара кола него што је њихова "фер маркет прајс". Тако је сада твој грос опет $3000 - $2000 = $1000. Наравно, сада иду егзибиције у финансијском одељењу, па порез.... И твоја провизија је опет $160.
Међутим, ретко се дешава да продаш по цени са "виндоу стикера". Мислим да је продаја аутомобила једна од ретких делатности где купци долазе унапред решени да се погађају око цене, нешто што им не пада на памет да раде кад, на пример, купују хлеб и шампон у драгстору или карту за утакмицу.
И, природно, шта ће твој менаџер, сирома човек, кад је притиснут уза зид, пристаје да прода кола испод цене, на уштрб "гроса" (не и осталих прихода које компанија остварује од продаје тог једног аутомобила о којима је речи било раније), то јест на уштрб твоје провизије.
Јер, као што смо видели раније, грос је чаробном математиком пао на $1000, ако кола продаш по пуној цени. Али, менаџер је мека срца и даје дискаунт од $600. Твој грос је сада $400, а проценат (онај теоријски) $80.
Е, ту на сцену ступа позната људска солидарност у капиталиста; за тај случај, као и када продају кола још јевтиније (па и испод инвојс цене; наравно, чак и тада компанија прави стравичан профит, као што сам већ објаснио - дестинејшн чарџ + просешн фи + 3% бруто цене на име продате количине, укупно у просеку $2,300 по аутомобилу), дакле, чак и кад прави "губитак", твоја загарантована провизија је $100! Шта ти је хуманизам у пракси. Па помножи то са 6 до 8 кола маесечно.... Шта, не може да добаци до загарантоване зараде (40 сати недељно по $7.50 сат)? Онда ћемо да будемо још човечнији - исплатићемо ти загарантовани минималац! То што радиш 70 сати недељно уместо 40 нема, наравно, никакве везе - па и ово ти излазимо у сусрет, немој да претерујеш....

И тако.
Америка и Енглеска...
*Откуд 5000 - 2000? Па кола су "платили" $5000, док им је "фер маркет прајс" била $2000 мање, тј. $3000; дакле, грос би на половним колима у том исконструисаном систему требало да буде разлика између продајне цене и те замишљене "фер маркет прајс"
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  amans* Sub Feb 04, 2012 8:26 am

[You must be registered and logged in to see this link.] klikablPoslednji put izmenio amans* dana Sub Feb 04, 2012 8:32 am, izmenio ukupno 2 puta
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  amans* Sub Feb 04, 2012 8:30 am

[You must be registered and logged in to see this link.]

И тако.
Америка и Енглеска... cheersanimal
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  amans* Ned Feb 05, 2012 10:17 pm

ovo gore je ispalo malo nesuvislo, ali to je zato sto ocekujem da mi citas misli :)

nasla sam clanak gde su malo bolje objasnili temu [You must be registered and logged in to see this link.]
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Pon Feb 06, 2012 5:27 am

Лепо нисам хтео да реагујем први пут, па ни други (о радној теорији вредности), али га брате претера са овим подсећањем на бартер-аранжмане и клиринг са Русима.
И онда се, док су ми се образи жарили праведничким гневом (НЕ изгубила од ЊЈ), упитам се "Ало, бре, мајсторе, па то су какве-такве банке, што значи да мора да има пара ту негде?"
Да ли сам правилно разумео?
Оснивамо тајм-банку?
Са свим, или бар неким класичним банкарским производима: кредитима, штедњом, банкарским гаранцијама, текућим рачунима....
И наравно, конверзијом. Валуту у валуту, шљакање у рмбање, изузетно и у кинту, са могућношћу залоге, уз симболичну провизију?

Кад сам почињао адвокатску каријеру дошао ми био један криминалац да га браним, али није имао пара.
Само идеју - погађаш, о тајм банци: "Ја не могу да ти платим, али могу да ти одрадим."
"Шта бре да ми одрадиш?", питао сам га ја глупо и неинвентивно.
"Па могу да ти окречим канцеларију, или изриљам башту и тако нешто...", гласио је још глупљи (забрањена компарација) одговор.

Наравно да нисам прихватио, не само зато што ми је канцеларија била свеже омалана, а башту ни до данас нисам стекао, већ зато што ми је било мало одвратно кад сам својевремено гледао свог старијег и далеко познатијег колегу, покојног Тому "Воскара", како наплаћује хонорар у плинским боцама (од лика који је радио на плинари, а не поседовао исту).

Сад знам да сам се ту у старту зејебао.

Тајм-банке су за сада само симбол коначне победе новог, суперраслојеног капитализма. Рад није ништа друго до роба и потпуно је отуђен, одвојен, одузет од радЕника. Он губи право да одлучује хоће ли, шта, како и колико радити - а то је, драга моја, дефиниција ропства.

Дакле, где смо ми у томе?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  amans* Uto Feb 07, 2012 12:08 am

slawen ::
Тајм-банке су за сада само симбол коначне победе новог, суперраслојеног капитализма. Рад није ништа друго до роба и потпуно је отуђен, одвојен, одузет од радЕника. Он губи право да одлучује хоће ли, шта, како и колико радити - а то је, драга моја, дефиниција ропства.

Je li ti to o tajm-bankama u kojima je rad kao roba ili o kapitalizmu per se?
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Uto Feb 07, 2012 4:43 am

Па лепо сам рекао:
"Тајм-банке су за сада само симбол коначне победе новог, суперраслојеног капитализма."

Даклем, о томе сам причао.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Pet Feb 24, 2012 4:06 pm

Илустративно:

slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  Hate mail Sub Feb 25, 2012 7:03 pm

Brutalno.
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Uto Feb 28, 2012 5:25 am

Испрва сам мислио да овај краде поклопац са шахте.
После видим да се у ствари другари мало покошкали, па се овај латио шта му већ било при руци....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  Hate mail Pet Mar 02, 2012 5:26 am

Tko se sahta laca...
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sub Mar 03, 2012 4:13 am

Игзектли.
Мада би стручњаци у тој области (право, правосуђе) радије употребили правилан термин "машити (се)".
Учествовао сам једном лично (у улози пуномоћника оштећеног сам заступао оптужбу јавног тужиоца) у поступку у којем је једна од страна (овог пута моја) неке породично-закупачко-пословне свађе била у дугогодишњим пријатељским односима са реченим јавним тужиоцем, тако да знам на шта је све правна држава Србија спремна. Ценим да ни нова ми домовина пуно не заостаје за метастазираним Београдским пашалуком у тој области, премда су ову земљу правили преваранти, лопови и курве, што ће рећи да су унапред предвидели и у систем уградили све могуће зајебе, муљаже, мућке и подвале које су имали прилике да лично практикују, упознају из друге и треће руке или су барем чули или помислили на њих, што ће рећи да је правно-правосудни систем овде кудикамо разуђенији но преко.
И ту смо опет на терену социоекономије, опет ето нас разиграних око временских банака...
Које су ту док неко не смисли утук.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Pon Mar 19, 2012 2:41 am

Јебаће нам жути кеву....

[You must be registered and logged in to see this image.]
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  Hate mail Sre Mar 28, 2012 6:28 am

rofl
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Pon Apr 16, 2012 3:57 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

militarykrez
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sub Apr 21, 2012 1:03 pm

slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sub Apr 21, 2012 1:28 pm


"ZA SHAKU DINARA"

Један је мртав, други у затвору, трећи је глодур Б92. Он је као најбоље прош'о.
"DOBAR, RDJAV, ZAO" на наш начин.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sre Maj 09, 2012 9:32 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sre Maj 09, 2012 9:35 pm

Са друге стране.... ма јел' оно Томос 15?

[You must be registered and logged in to see this link.]

slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sre Maj 09, 2012 9:38 pm

Да, 'тедох рећи, XKCD је први резултат скипити потраге данас.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sre Maj 09, 2012 9:58 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Pet Jun 15, 2012 6:07 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  slawen Sre Jul 10, 2013 8:30 am

Sedmoro članova KUD „Maksim Marković“ iz Kosjerića koji su se pobunili protiv uslova smeštaja i loše hrane na turneji u Francuskoj namerno su ostavljeni u Parizu da se sami snađu za put do Srbije, dok se ostatak KUD-a vratio autobusom.
- Prvih dana bili su smešteni u privatnim kućama oko Pariza. Tu su odradili nastupe, a onda otputovali u Šampanj - priča Dikan Dikanović, otac Milana Dikanovića (23), jednog od folkloraša koji se nisu vratili sa ostalima.
On kaže da im je obećano da će u Šampanju svi biti smešteni u hotelu ili u studentskom domu.
- Opet su ih rasporedili u privatni smeštaj. Dve devojke digle su glas jer je kuća gde su smeštene bila puna mačaka i pasa, ali i zato što su imale samo doručak - priča Dikanović.
On dodaje da je tada nastala masovnija pobuna.
- Na pitanje zašto se obedovanje svelo na doručak i zašto smeštaj nije kao što je dogovoreno, vođa puta Mlađen Marković nije imao odgovor. Moj sin je našao organizatora turneje, Francuskinju, koja mu je pokazala potvrdu da je vođi puta i šefu orkestra dala 3.000 evra za ishranu članova trupe - kaže Dikanović.
Nekolicina starijih članova iz revolta je odbila da nastupi na koncertima.
- Marković im je dao po 150 evra da se par dana do kraja turneje snađu za hranu i smeštaj. Našli su konak na periferiji Pariza, očekujući da će ih vođa puta, kao što je dogovoreno, pozvati u nedelju kada je bio zakazan povratak. Čekali su četiri sata, ali autobusa nije bilo - priča Dikanović.
Radoljub Pantović, predsednik KUD-a, rekao je da nema pune informacije o tome šta se desilo.

- Navodno, većina članova je glasala da se njihovi pobunjeni drugovi ne prime u autobus nego da se ostave u Francuskoj - kaže Pantović.

Key words: Србија, избори, самоуправљање, одељенска заједница, гласачко тело
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

mrzi me da trazim onaj stari topik - Page 2 Empty Re: mrzi me da trazim onaj stari topik

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu