RESTORACIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Oстајте овде

4 posters

Strana 3 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sub Apr 30, 2011 7:07 am

А ево га и Рагиб:

Navijaču Urošu Mišiću (22) je izrečena konačna kazna od pet i po godina zatvora u Apelacionom sudu u Beogradu za napad na žanadara Nebojšu Trajkovića.
Sud je utvrdio da je Mišić udario upaljenom bakljom Trajkovića po leđima tokom utakmice Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, održane 2. decembra 2007.
Mišiću je preinačeno krivično delo od pokušaja ubistva u napad na službeno lice, što je važilo u vreme kada je policajac napadnut. Nije bilo dokaza da je Mišić policajcu pokušao da ugura baklju usta jer Trajković nema povrede na licu, ni na rukama od upaljene baklje.


Јесте, ал' се опасно потрес'о; па јел' жандар лично посведочио неколико пута да му се сад руке тресу да простите и док пиша?

Србски правосудни циркус: сви лажу, а неки и краду. Остали не постизавају.
Зипа их, "нема доказа". То заиста јесте законска формулација, кад се доноси ослобађајућа пресуда. Нема доказа да је неко урадио оно што је тужилац рекао да је урадио. У америчким филмовима би рекли "суд је утврдио да он то није урадио", ал' у тзв. Србији то не може, овде си доживотно под сумњом, овде се остављају одшкринуте двери за неспособну државну жгадију. Можда се докази и појаве однекуд.
Код нас тужилац тужи за једно дело, ал' то нема везе, бато мој, суд уопште није везан тиме за шта је неко оптужен, може да му суди за шта било, само да он дође пред суд, па ћемо лако, а и не би било поштено према тужиоцу, што он мора да зна закон и за које дело тужи тамонеког хулигана или уопште криминалца, па шта је следећи корак, да одговара за то кад неко (грешком, свакако, али туђом) буде ослобођен оптужбе? Ма хај'те, молим вас...
Јер, шта би било да је овде тужилац морао да поступа к'о у америчким филмовима?
Оптужница би имала питајкурац колико тачака:
- уношење опасних пиротехничких средстава
- завера за уношење опасних пиротехничких средатава
- напад на службено лице
- завера за напад на службено лице
- покушај убиства
- завера за покушај убиства
итд.
Јел' видите колико је то комично?
Башка што би онда суд рек'о: крив за ово, није крив за ово.
И даље, да би то тако било, суд би морао да утврди тачно шта се догодило, па би онда могао да утврди и шта се није догодило; овако, кад каже "нема доказа да се нешто догодило", то имплицира да се заправо не зна шта се тамо све догађало, а то је довољна сумња у тачност и законитост пресуде, колико сам ја гледао те америчке филмове.
И сад, замисли, каже суд "десило се то и то, значи није се десило гурање бакље у уста".
Поставља се даље питање а ко је рек'о да је пало напушавање бакљом? Тај је, значи, лагао, да видимо дал' је лагао под заклетвом, дал' је тај зајебавао суд и ометао правду (још један израз из америчких филмова), па да 'апсимо џукелу. Јер нема већег зла од ометања те правде.
Да не идем сад у ситна цревца да ли је суд требало да се запита какав пос'о то раде жандарми, кад га раде у оделу које донесу од куће, а не као лекари у белим мантилима, или црвене беретке у маскирним униформама, под оружјем и испред Хамера попречених по ауто-путу? Јер ако је жандарм особа која плаши и бије народ законито само кад је у униформи жандара, онда овај оштећени Трајковић (све што сам упознао тих жандара, а то није мали број, све је то са Косова) није био у функцији службеног лица, тад кад је најеб'о. Што не значи да држава не треба да га заштити, напротив! Мада би то било малко незгодно, јер би онда сваког добричину који некога распали запаљеном бакљом преко леђа ваљало стрпати у затвор, а то не иде, ем су нам затвори оволицни (а праве онолике школе), ем је то противно нашем непосредном народном духу, па наш човек је навик'о тако да се нашали, он и кад се са комшијом потуче, па севну ножеви и потече крвца јуначка, и то се у песми и весељу заврши ("чеп, чеп у славину, нож, нож у слабину"), замисли да им то кваримо? Ал' к'о што реко' да не залазим у те глупаве детаље, јербо је код нас систем друштвене самозаштите прилично разуђен, наопако кад би свако ко ради тај полицијски пос'о морао да носи униформу, па цела би нам се земља плавела....

Дакле, не зна се шта се десило, али смо овога осудили, као што је и ред, иначе би испали смешни у очима оног дела јавности који је уз власт, Европу да не узимамо у уста. Да нисмо, шта би онда било са борбом против тих организованих навијачких група (које су, замислите безобразлука, некако успеле и да се региструју негде!)?
Боље овако. Са друге стране, и навијачи су, изгледа, задовољни.
Нагиб - Рагиб 1:1
Да не падне нација у неку шизофренију....Btw, казна по закону можда и није баш коначна, али ако је то рекао друг репортер Блица....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sub Apr 30, 2011 7:20 am

Речи: 826
Знакова: 4554
Ово горе.

Много је, куме....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  Hate mail Ned Maj 01, 2011 5:03 am

Ah, mnogo si ti gledao americke filmove. To ume da bude debilitating condition za "normalan" zivot u tom "drustvu" i uspesnu socijalizaciju (olosizaciju), sto sigurno i sam znas. God knows it was so for me.

Evo jedne malene vesti o nekoj jurnjavi i pucnjavi izmedju policije i nekih idiota-crnaca-sitnih kriminalaca od sinoc koja, izmedju ostalog, donosi i simpaticnu "i utrojte" listu onoga za sta su ili ce tek biti optuzeni a sto su sami sebi natovarili na vrat. Listu slicnu toj tvojoj a slicnoj i nekim mojim istina laickim, krajnje provizornim, common sense/intelligent observer listama iz nekih davnih dana kada sam, isto kao i ti gore, mada laikom, razumno (tj. pod utiskom/dojmom tolikih americkih filmova) promisljao neka dela i "court proceedings" o kojima bih citao ili cuo.

Uzgred, zahvaljujuci prilicnoj guzvi koju je ovo najnovije divljanje mladih, nasilnih, patoloskih i patogenih te neupotrebljivih medju crncima izazvalo u lower Manhattanu i milju udaljenom Jersey City-ju, sinoc sam u "drzavna" kola koja me obicno odvoze kuci morao da se ukrcam na nestandardnoj lokaciji, na uglu Vessey and Church a podno vec 10 godina u izgradnji novog, starijeg, boljeg WTC-a...

Zivot je tako tezak.

[You must be registered and logged in to see this link.]
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Uto Maj 03, 2011 9:12 am

Ни данас не раде судови, државни органи...
Први мај, други дан.* Као у каратеу.


*у ствари трећи, али пошто је 01. мај пао у нерадни дан, свијету неђељу, онда се не рачуна, већ се празнује од првог радног дана.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sre Maj 04, 2011 12:16 pm

Зоран Асановић, Ром из Ниша, дипломирани је стоматолог нишког Медицинског факултета и један од свега неколико припадника тог народа у Србији са академским образовањем.
Међутим, Зоран није зубар: уместо тога, он је вулканизер који је тим занатом почео да се бави још за студентских дана, тада да би могао да се школује, данас да би издржавао породицу; планира да постане и станодавац, због чега је "дигао" спрат са неколико апартмана на својој кући у Нишу.
Сад било на РТС-у.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Uto Maj 17, 2011 6:29 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]

Протест који је неко спонтано организовао у тзв. Београду, кад је градска власт забранила продају алкохола после 22.00 има за циљ одбрану уставних права поноситих грађана поносите Србије.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Uto Maj 17, 2011 6:48 pm

Аnd now for something completely.... you'll be a judge:

SMEDEREVO - Profesor Obligacionog prava i Crkvenog prava na kragujevačkom Pravnom fakultetu Nenad Đurđević optužen u aferi "Indeks" negirao je danas optužbe za primanje mita....

On je pomenuo da je neverovatno da je optužen za primanje mita od studenta Steva Grubišića za ocenu na ispitu na kojem studenti imaju prohodnost 99 odsto "ne zato što poklanja ocene" već zbog toga što je to gradivo lako i jednostavno.

Optuženi profesor Ustavnog prava Dragan Bataveljić danas se nije pojavio na suđenju jer je, kako je obavestio sud "morao da da krv", dok je optuženi profesor Miodrag Mićević umesto na suđenju bio na sednici Saveta Fakulteta za ugostiteljstvo u Kragujevcu u koji je izabran odlukom Vlade Srbije.


Oд колевка, па до гроба....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  Hate mail Sre Maj 18, 2011 6:18 am

"Izabran odlukom" (Vlade)?

Ovo se u moje vreme zvalo postavljenje but what do I know...

Profesori znaju zasto!
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sre Maj 18, 2011 7:22 am

Неша Ђурђевић је фин и лепо васпитан човек и ја сам исто код њега полагао Облигације, али се нешто не сећам да је то били лако и једноставно градиво, напротив, на крају испитног баража би оним срећницима који би дотле догурали постављао сет питања из латинског, чисто ради најфинијег просејавања.... Сећам се да сам замало пао испит, јер сам рекао да кауза правног посла (онако како су је видели српски теоретичари, нарочито проф. Стојановић, али и Гамс) не постоји. То га је било врло наљутило. Успео сам да некако образложим свој став (а знао сам и шта је о том питању рекао један, а шта други, и још сто ђавола, приде), али сам се једва провукао са неком осмицом, будући једним од нас троје које је положило тада тај испит (а било је двадесет пријављених). Касније сам опет на последипломским студијама на катедри за грађанско право имао Облигације и није било ни мало лакше, паче, добри мој професор дао ми је неке додатне књиге да се из њих припремам (које му до данас нисам вратио, shame on me; ценим да му не недостају, иначе би их он већ сам тражио). Додуше, тада смо обојица били десет година млађи, Србија се ослободила Милошевића, шта нам је више требало.... а погле' сад. Ја идем у емиграцију, он у бајбок.... изгледа да време квари људе.

Штостиче новинарске писмености, термин "изабран" (the chosen one) је у савременим српским условима доста вешто изабран.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sre Maj 18, 2011 8:27 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

VS

[You must be registered and logged in to see this image.]

slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  Hate mail Čet Maj 19, 2011 4:34 am

rofl
Hate mail
Hate mail

Broj poruka : 1521
Datum upisa : 27.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Čet Maj 19, 2011 2:11 pm

Evro pada na 95!

Dobre vesti - Domaća valuta jača iz dana u dan, a današnji srednji kurs od 97,61 za čak dva dinara je niži nego u ponedeljak. Vrednost evra sada je na nivou od januara prošle godine
(Press)

wc
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sre Jun 08, 2011 11:53 am

Још малко о беспућима србског правосуђа:


1) Писао сам већ да браним једног Шкорпиона који лежи дугогодишњу робију због ситних несташлука из младости, али га овога пута терете за дело које, најблаже речено, испада из његовог М.О. - за злоупотребу службеног положаја. Као, он био директор и власник неког предузећа, па утајио порез, тра-ла-ла, тра-ла-ла.

И на неком претходном претресу покажем ја да то није он урадио, него неко други који се представљао као овај мој Шкорпион, па их још ударим у плексус са error in personam, једва то учукало у записник, елем, шта бива: србски тужилац, коме сам једва утувио у главурду шта се ту десило, уместо да повуче оптужбу против Шкорпиона (или је макар преиначи за неко друго дело и другу радњу извршења, нпр. помагање или припремне радње, које имају и обележје самосталног дела) оптужи сад ПОРЕД овог мог брањеника и тог другог лика за исто дело, али не као саизвршиоца, помагача или подстрекача, већ као извршиоца. Нема везе што је по среди дело које по природи ствари може да изврши само један човек, што ће рећи ако оптужује једног, онда мора да одустане за другог и обратно.
И србски суд мртав 'ладан крене то да суди. Судија - дојучерашњи члан Високог савета судства, значи крем де ла крем.
Milestone случај. Ако се прими, од сад има да оптужују по пет-шест људи одједном за исто дело, па ће макар за једног да утврде да је он то починио и макар неко од њих ће на крају и да буде осуђен, а можда и сви, помало, лакше ће да поднесу.
Кад год помислим да сам све већ видео, да нема више шта овде може да ме изненади, деси се нешто овако, and then some.

2) Тако сам јуче имао парницу једном раднику који тужио послодавца јер му није дао плату годину и по дана. И дошао газда, директор, јелте, и донео човек извод из банке. Каже, ево, само примера ради, а имам тога још, извод за месец тај и тај, где се лепо види да сам раднику уплатио паре на његов текући рачун у банци. Ја већ у невољи, нисам то имао присутно, кад ми овај мој (радник) даје објашњење: Тачно је да је газда уплатио на рачун паре, али их радник није ни видео, јер да би овај мој (радник) уопште добио посао био је услов да отвори текући рачун у банци и овласти газду да може са тог рачуна да подиже паре, па би газда са пословног рачуна фирме уплаћивао плате радницима и одмах те исте паре лично подизао. Није никакав проблем да се то провери, само да се узме од банке извештај ко је подизао паре.
Поставим ја преко суда питање газди јел' то тачно да је он био овлашћен за подизање пара и да је те паре које каже да је пребацио на рачун радника као плату сам подигао, каже не сећа се, али ако је и подигао новац, онда сигурно да је био овлашћен, јер другачије то не би ишло. Непојамно. Питам ја судију јел' имала још такав случај у каријери (а суди само радне спорове), каже да није.

3) Епопеја са чистоћом која ми пичила дупле и троструке фактуре: грацка тржишна инспекорка којој сам се обратио с тим у вези написала ми да не може ништа да уради јер се претходно нисам са рекламацијом обратио Чистоћи. Обзиром да је то измислила само да не би морала да се замера локалном кмету и његовој дружби коју је распоредио по тим комуналним предузећима (а и њу саму је посадио ту где јесте), а и супротно је самим наводима моје пријаве у којој сам изричито навео и рекламацију и приложио је уз речену пријаву, ја не будем лењ, па обавим узалудни посао писања притужбе надлежном србском министарству трговине. Данас ми стигао одговор министарства.
У њему се више не помиње да нисам претходно послао рекламацију. Уместо тога кажу да мене не штити закон о заштити потрошача, јербо ја нисам корисник услуга Чистоће, већ сам са њима у комерцијалном односу зато што сам адвокат. То ваљда дође нешто као retailer. И зато се на наш случај примењује Закон о облигационим односима.
А то је неки тамо приватни акт, који се не тиче државе и министарства и инспекције, па они нису ни дужни да контролишу да ли га се ми (Чистоћа и ја, као пословни партнери у тој joint-venture) придржавамо. Нису рекли ко би можда био надлежан, али слутим да су имали у виду Трговинску арбитражу у Паризу.

Остајте овде. Стоко.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pet Jun 10, 2011 9:36 pm

U Valjevu je u sredu uveče obijena zgrada Prekršajnog suda, potvrđeno je u tom sudu.

Lopovi su odneli "najstariji računar" sa monitorom. U tom računaru bio je pohranjen najveći deo dokumentacije, koja se sada vodi elektronskim putem. Prekršajni sud je u montažnoj baraci u centru grada, a lopovi su obili prozor na kuhinji na kojem je "ostalo dosta otisaka".
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Sub Jun 11, 2011 4:17 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]

Ја сам овде метио ову из Института за ОНКОЛОГИЈУ Сремске Каменице, где је под редним бројем 872 пацијенту са матичним бројем 0506195*****0 дана 22.03.2011 године заказан преглед за 17.06.2014. године. Кад мукица има само 0 бодова.... као и остали, јел'те.


А ево га и овај, у специјалној болници за цереброваскуларне болести "Свети Сава": редни број 249, матични број 0707934*****7, дана 05.07.2010. године заказали му преглед за 24.08.2019. године. Човек/жена на Дан устанка народа СРС ове године слави 77. рођендан, што ће рећи да му/јој прогнозирају да доживи најмање 85-ту.
Ево га [You must be registered and logged in to see this link.]

Кога занима, или је пак докон, а најбоље и једно и друго, нека тражи рекордера.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Ned Jun 12, 2011 9:06 am

И би реч.
Завршна.
На историјском двадесетдругом заседању нашег суда посвећеном завршетку предмета "Топлана vs Гепа, парт 2" судија је оставио таман толико времена колико је пуномоћницима странака довољно да кажу "Остајем при тужбеном захтеву у целости - Оспоравамо тужбени захтев у целости", па да затим он каже оно што је свима већ од прошлог пута било познато - усваја се тужбени захтев и обавезује се Гепа да плати Топлани грејање којег није имао.
Мала судница испуњена до последње столице приправницима, помоћним административним особљем, једном колегиницом (која чека аутобус па свратила на кафу), те предметима који уз то и по столовима, ормарима, у прозорским оквирима, на свакој избочини на зиду, као и на поду, стоје у гомилама. Све се зелени од оних фасцикли. Сви они једва чекају да се ово суђење заврши, па да се врате занимљивом беспосличењу у коме смо их несмотрено прекинули.
И тако колега из Топлане протоколарно рече своје, чукетечукете у записник, затим судија већ у моје име издиктира онај мој рефрен, кад'ли у мени узаври крвца јуначка, па удари у бијело лице, задрхта ми срце племенито, па скочих на ноге лагане и ускликнух кано сиви соко:
"Судија, ако дозволите још коју реч?"
"Изволите, наравно."

"Овај предмет по свом значају далеко превазилази једну обичну парницу о неплаћеним рачунима за грејање. Зашто је то тако? Да ли је то тако због странака?
Тужилац је, наиме, једно обично друштво са ограниченом одговорношћу, дакле чак не ни јавно предузеће1, ДОО коме је поверено обављање једне комуналне делатности, а не јавних овлашћења, како смо то имали прилике овде да чујемо. По чему се он разликује од осталих предузећа2 која пружају комуналне услуге?
Па по томе што кад вам Електродистрибуција искључи струју, они вам не траже да после тога плаћате улично осветљење, као ни Телеком кад вам искључи телефон, или Водовод кад искључи воду, нико од тих предузећа нема после искључења корисника никаквих накнадних захтева, нико осим овог овде тужиоца.
При чему ваља имати на уму следеће: разумео бих ја да је овде тужени као корисник само привремено искључен3 са система даљинског грејања - у том случају било би у реду плаћати нешто за време док је тужени искључен, јер тужилац мора да резервише и одржава неке своје капацитете, које, на захтев туженог да га поново прикључи, онда ставља у функцију. Али овде је корисник трајно искључен, па тај разлог природно отпада!
Са друге стране, та ствар са захтевом тужиоца да тужени плати грејање заједничких просторија4 стоји још горе: тужени је тражио искључење са система грејања јер њему свака додатна топлота смета, он своје локале мора да расхлађује, какву он корист може да има од грејања заједничких просторија, укључујући и степеништа и ходнике, па да то плаћа? Осим тога, тиме се јасно поставља питање пасивне легитимације; јер, ако тужилац тврди да грејање заједничких просторија треба да плати онај ко од тога има користи, онда би требало да наплаћује улазнице од свакога ко уђе у тај тржнопословни центар, од власника локала као и од купаца, случајних пролазника5 или бескућника који су свратили баш само са намером да се огреју. Тако би и неки пекар имао право да наплаћује народу који пролази испред његове радње што удишу мирис његовог свеже испеченог хлеба, на пример, а то је сасвим наопако.
И не само да је наопако, то је супротно принципу једнакости узајамних давања који прокламује Закон о облигационим односима, али и Одлуци о снабдевању града топлотном енергијом која представља конкретни правни оквир за спорни однос тужиоца и туженог; наиме, том одлуком прописано је да је корисник обавезан да плаћа тзв. фиксни део накнаде само ако га је Топлана привремено искључила са система на његов захтев - у нашем случају, тужилац је одбио да туженог искључи са система на његов захтев, па се он сам трајно искључио по основу судске одлуке. Затим, у истој тој одлуци јасно стоји да се накнада за грејање заједничких просторија распоређује на све кориснике станова или локала у једној згради/тржнопословном центру, сразмерно учешћу загревне запремине њихових станова/локала у укупној загревној запремини свих станова/локала у тој згради; пошто су локали туженог потпуно искључени са грејања, то нема загревне запремине на основу које би њему била обрачуната обавеза. Штавише, да у неком случају тужени чак и има користи од грејања заједничких просторија, овај тужилац не би био активно легитимисан да од њега тражи накнаду за то, већ би то били остали власници станова/локала који грејање заједничких просторија плаћају сразмерно загревним запреминама својих станова/локала.

Свеједно, нисам сигуран, а волео бих да грешим, јер се на сопственим грешкама човек најбоље учи (па сам тако ја током овог поступка погрешио када сам тврдио да се одредбе ЗОО о застари које сам цитирао не односе на домаћинства, већ на сва физичка лица, па и на туженог; али баш зато сам ја узео тај Закон о облигационим односима и проверио - у целом закону нигде нема дефиниције шта су то домаћинства - "Нема", слаже се судија, који је одавно престао да гледа на велики службени сат на зиду сећајући се живо те наше расправе са почетка суђења - али зато има у Закону о порезу на приходе грађана, наставим ја, у Закону о порезу на имовину и Закону о предузетницима, да поменем само неке који су примењиви на ову ситуацију обзиром да је тужени предузетник, суд ће већ знати и друге прописе, iura novit curia, јел'те6, те сам утврдио да се одредбе које важе за домаћинства у нашем случају протежу и на туженог), но, да се вратим на оно што ме брине, нисам, дакле, сигуран да овај суд има капацитет да пресуди правилно и законито у овој грађанској ствари7, а и када би имао бојим се да му чињенична грађа прикупљена током поступка то не дозвољава: спроведено вештачење извршено је без подлоге у чињеницама, већ на основу жеља тужиоца изражених у тужби; до сада нисмо ни на који, а камоли на поуздан начин утврдили колика је стварна, а колика загревна запремина локала туженог, колика заједничких просторија, а колика осталих локала у том тржном центру, колико се енергије и по којој цени утроши за загревање тих заједничких просторија и постоји ли неко ко би био обавезан да ту енергију плати мимо власника осталих локала, при чему мислим на власнике штандова у заједничком простору... речју, чињенице у овом предмету нису правилно и потпуо утврђене, али, обзиром да је терет доказивања на страни тужиоца, то ни на који начин не погађа туженог, па тражимо да суд донесе одлуку којом ће одбити његов тужбени захтев и обавезати га да туженом надокнади трошкове спора у износу....
Сво време сам пажљиво пратио промене у изразу лица присутних, нарочито једне приправнице која је седела директно наспрам младог судије (у најпогоднијој пози за очијукање са њим за време кад не суди), па сам се трудио да и речима (ово је осиромашена верзија, по сећању) и гестовима код ње изазовем интересовање, смех и усхићеност лепотом нашег позива; примедбу о сумњи у "капацитет суда" убацио сам у правом тренутку, па ми није промакао њен упитни поглед који је упутила судији уз благо нагињање главе на страну, као ни његова трострука реакција (1)он ће мени то да каже, 2)види како ме сад ова мала процењује, 3) неће мени једна топлана да наређује шта ћу да радим), тако да ме није ни за милиметар померила из мог "напуштени лутак" (Џон Малкович, кад разговара са Глен Клоус у Dangerous Liaisons) положаја пресуда коју је судија, чим сам ја завршио и сео, без узимања ваздуха саопштио:

"За овим суд доноси решење: одбија се захтев тужиоца да му тужени плати износ од..."

Правник топлане није могао да сакрије своју неверицу, своје запрепашћење. Није могао ни да каже било шта, зевао је као што ради шаран секунд пре него што ће му трговац дрвеним тучком разбити лобању. Потписао је записник умало га поцепавши врхом своје хемијске оловке и истрчао кроз врата губећи уз пут папире, док сам ја остао да проћаскам са судијом питање једне друге тужбе коју сам поднео пре четири месеца, а отада ништа...

"А нисте се надали да ћу овако да пресудим, признајте!"

kiki kiki kiki kiki kiki kiki


1 Израз "јавно предузеће" има посебну снагу за државне запосленике; то је део система, то су њихова браћа по оружју, метли и цреву за поливање улица; сем тога, на нашим факултетима се још увек учи из старих уџбеника, у којима пише да су "јавна предузећа" носиоци "јавних овлашћења", а то је једна магловита област у коју нико мудар без нужде не залази... Овај судија је на прошлом рочишту рекао да је топлана носилац "јавних овлашћења", па да је следствено томе и некаква жврљотина њојзиних монтера "јавна исправа"; у завршниј речи кратко сам се осврно и на ту бруку, али нисам хтео да превише оптерећујем и онако предуги текст.

2 Поређење са другим "пружаоцима" комуналних услуга је био златан кључић за отварање судијског мозга - без тога не бих могао да утичем на његову психу.

3 Овим сам показао да сам разуман, а не задрт човек, прави родољуб и српски домаћин, који води рачуна о својим, али и о ширим друштвеним интересима.

4 Тужилац је током парнице свој захтев да му тужени плати грејање комплет (јер се сам искључио пре било какве судске одлуке, а за то нисмо имали других доказа, до исказа сведока; међутим, у жељи да тријумфује, њихов правник дао нам је антидатирани документ да су они још пре него што је грејна сезона уопште почела написали туженом да се његов захтев за искључење одбија, хотећи ваљда тако да докажу противправност његовог чина искључења ab initio, дајући нам у ствари тако посредан доказ да се тужени искључио и пре него што је то стварно учинио) преуредио тако што је тражио паре "само" за тзв. фиксне трошкове (видети случај Стевке из Панчева) и за грејање заједничких просторија - степеништа и ходника, у којима стварно постоји неколико радијатора, а пошто су "заједничке" у смислу Закона о основама својинскоправниох односа, заиста би тужени требало да плаћа неки удео, међутим, како је истим тим законом прописано да је тај удео неопредељен (то је услов да би постојала заједничка својина, а не сусвојина), настаје огроман доктринарни проблем који је разрешен одлуком о снабдевању топлотном енергијом.

5 Случајни пролазник је тако снажно хрупио у наше животе поставши кључна личност у српској правној литератури и судској пракси.

6 Iura novit curia - сујета је мој омиљени порок.

7 Ibid.


П.С. Не треба се овде претерано обазирати на бројеве епизода овог великог серијала; тако је, нпр. парт. 3 завршен пре парт 2 и послужио је овом другом као матрица, а парт 6,7 и 8 су пред крајем, што ће рећи да ће бити окончани пре парт 4, али надајмо се и парт 9 и 10. Парт 5 је негде изгубљен уз пут.

П.П.С. Ко издржи довде, може да чује још и: осећам се прилично бедно и посрамљено док пишем ову исповест.
Док сам својевремено ишао на консултације са ментором на последипломским студијама, проф. Сворцаном, што је најчешће изгледало тако што сам га чекао код Маре библиотекарке где би он долазио да пије кафицу, па пошто би то чекање знало да се одужи, базао бих библиотеком & арховом Правног факултета (смештена у подруму истог; ах, ти подруми). Тако сам те давне 1999. године наишао на примерак California Law Report у коме је био изнет сучај једног великог произвођача гума у Сједињеним Државама, који је био уговорио испоруку велике количине својих производа једној аутомобилској компанији. Међутим, због поремећаја на тржишту, дошло је до затварања неколико фабрика произвођача аутомобила и консеквентног отказивања поруџбине произвођачу пнеуматика. Е, сад, произвођач гума и није био направио целу количину, већ само мањи део, али је свеједно сматрао да му припада право на профит који би остварио да је све гуме произвео и испоручио, скупа са трошковима око припрема за производњу уговорене количине (а који, опет, нису у себе укључивали и набавку комплетне количине репроматеријала, али су се односили на трошкове планирања производње, логистику и сл. која је по природи ствари јединствен процес и не може се делити сразмерно произведеној количини, другим речима, неки трошкови се јављају ако планираш производњу милион комада и више, не пре тога, и исти су без обзира колико стварно гума направиш). Па је произвођач гума тужио произвођача аутомобила и тако то.
Тамо је вредност спора била на стотине милиона долара. Овде, код мене, шеснаест хиљада динара.
Тамо су странке биле две мултинационалне корпорације. Овде - Гепа и Топлана.
Тамо су предмет спора била веома копликована питања грађанског права, где је изношење правног основа, образлагање законског оквира и примена права била кичма поступка. Правно, а не чињенично питање је било од суштинског значаја. Овде исто. Потпуно исти посао смо морали да урадимо.

Само што сам се ја играо (са) пачјим говнима.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 6:53 pm

И даље:

Пошто одлазим из ове од Бога проклете земље, тражио сам од топлане да раскинемо уговор; ја нећу бити ту, дакле не треба ми ни грејање (за празан локал). Уколико некоме будем продао или издао, онда нека са њиме закључе уговор.
Шта је потребно за то? Да се затвори (заврне) вентил на радијатору? Не!

Ево, данас ми је стигао одговор од топлане:

[You must be registered and logged in to see this link.]


Poslednji izmenio slawen dana Pon Jun 13, 2011 7:16 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 6:58 pm

Стока, она најгора, безрепа, усмрдела, бахата, идиотска, јебо их ко их је на Балкан довео, ко их је у православље утерао, јебо их Милошевић који их је научио овако да терају и терају и терају све док их неко не изгази к'о задња говна....

Остајте овде и цркните, багро.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  amans* Pon Jun 13, 2011 7:06 pm

u pravu si, ali ajde, izbrisi ime i adresu...pliz
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 7:08 pm

Ах, још нешто, у вези "мојих дуговања".

Елем, разбијам то по суду on daily basis; само на случају Гепа до сада сам добио три парнице са по €700 - €1000 трошкова по комаду, и једну мању, од €170.
Е, међутим, као што се из приложеног види, топлана је фирма "у реструктуирању".
То значи да се налази у процесу приватизације, за које време није могуће на њима спроводити принудно извршење судских пресуда, а они добровољно неће да плате.
Дакле, мојих зарађених и досуђених ми cca €3000 ($4,200) до сада не могу да узмем од њих ни милом ни силом.
Са друге стране, они траже да им се редовно плаћа грејање.
И ја сам плаћао, до скоро.
А онда сам им предложио да направимо компензацију по основу оне пресуде за €170, али на коју пичи законска затезна камата од дана пресуђења.
Тако ја њима треба да платим €160, а они мени са каматом, по основу оне "мале" пресуде нешто преко €200.
Дакле, кажем ја њима, платите ми разлику и кул смо.
Али НЕ, кажу ми моји пријатељи из топлане, та разлика, то неће да ми исплате, него да то "оставимо" за следећу грејну сезону.
Ало, бре, па нисам ту.
Па шта да ти радимо...


Оооо, Клинтоне, идиоте неопевани!


Poslednji put izmenio slawen dana Pon Jun 13, 2011 7:11 pm, izmenio ukupno 2 puta
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 7:09 pm

amans* ::u pravu si, ali ajde, izbrisi ime i adresu...pliz

Шоооо?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  amans* Pon Jun 13, 2011 7:12 pm

zato
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 7:17 pm

Ах, мене нико не разуме....

Добро, урадио сам то, и шта добијем за узврат?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  slawen Pon Jun 13, 2011 7:18 pm

Миссим, хоће ли неко "верификовати новонасталу реалност"?

Куга на ту жгадију!
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  amans* Pon Jun 13, 2011 10:54 pm

neko bacio oko na lokal
amans*
amans*

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 04.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Oстајте овде - Page 3 Empty Re: Oстајте овде

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu