RESTORACIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ГЛАСОВАЊЕ - да или не

4 posters

Strana 4 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  neprijateljska emigracija Pet Okt 02, 2009 5:15 am

slawen ::Треба прво видети откуд толика понуда слободног капитала, која је довела до озбиљног пада каматних стопа и све већег ризика у виду нижих захтева за покривеношћу потраживања вишком вредности хипотековане непокретности, што је све учинило хипотеке јевтиним и стога приступачним, а што је у следећем степену спирале имало за ефекат раст цена непокретности (сетимо се оног клатна, ако са једне стране имаш робу - куће, а са друге паре од зајма, па повећаш понуду пара, то из цуга значи да само будала неће подићи цену кућа), које су тако поскупеле давале довољно обезбеђење за позајмљену лову, али само до следеће трансакције и следећег зајма, па тако у круг, спирала се шири ('ајд да не буде пирамида, али исти је то кривак...) док новац не нађе друго место где ће се боље котити.

To se inace ovdje pretocilo u investicionu strategiju zvanu "greater fool strategy". Ali nisi u pravu glede viska novca koje je trazilu rupu da se u nju odlije. Stvar je da su ti novci potekli u prakticnom smanjenju bankarskih rezervi ispod uobicajenih granica koje su omogucile veci plasman para (odnosno kredita koji proizlazi iz fractional reserve policy) + discount window rate ( koji je tamo nakon dot com krize bio spusten na nekih 1%). Stvari koje ja zamjeram GS nije to sto se ponasaju kao najveci krokodil u bari, vec sto pri tom dobijaju pomoc lovocuvara. Sto savijanjem, sto cistim krsenjem zakona o lovu. Od toga da su iskoristili svoj uticaj da uskrate pomoc direktnom konkurentu, istu tu koja je pruzena njihovoj osiguravajucoj kompaniji (AIG) kojim su oni direktno spasili sebe, pa do toga da su oni prodavali te MBS za koje su znali da su sranje, sto se ovdje zove fraud. AIG je to sranje osigruvao znajuci da je sranje (sto je nedgovorno), ali i znajuci da je nemoguce isplatito to osiguranje kad osigurana roba zasmrdi ( sto je takodje fraud), jer je za svaku napisanu polisu potrebno imati odgovarajuce rezerve, koji ovi naravno nisu imali.

Dakako, tu je i odgovornost puka koji je (em bio glup, em pohlepan), ali sto je jos gore i uglavnom postupao izvan zakona jer je laganje na zahtjevu za odobrenje hipotekarnog kredita - fraud. Daleko bilo da je GS jedini to radio, ali je bio najveci stoga i (opravdana) hajka.
Ако би исто укинули и лепо регулисали, прописујући за хипотекарне банке обавезну резерву и гарантни фонд, па можда чак и посебан национални инвестициони план за станоградњу за младе брачне парове, полицајце и војна лица, ето вама лепо уређене, срећне и просперитетне Србијице западно од Њуфаундленда. Машала!

Ti fondovi vec postoje, Fannie Mae & Freddie Mac. Oni su doduse privatni, ali sa drzavnim garancijama. Ne trebam posebno napominjati da su i oni nesolventni kao i vecina komercijalnih banaka i da se vjestacki odrzavaju u zivotu masivnom drzavnom intervencijom.

Znas ono: profit privatni, rizik drzavni.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  neprijateljska emigracija Pet Okt 02, 2009 5:25 am

slawen ::
neprijateljska emigracija ::To sto ce se za 100 godina uspostaviti ekvilibrijum uopste nije vazno za ovaj trenutak.

Испаде да сам џабе онолико писао.
Нема еквилибријма, тржиште свако, па и идеални модел тзв. слободног (нерегулисаног) је динамички систем, у коме непрестано делују различите силе и у коме само постоји тежња ка уравнотежавању, и то било тако што ће унутар система да се јаве одговарајуће реакције, било тако што ће читав систем да направи отклон који ће да поништи неке унутар система произведене промене.

Замисли то као велику лопту на равном бетонском поду и у центру те лопте је некаква фиксна тачка која лебди у простору, али о коју је окачено големо и тешко клатно, које на супертанкој и суперчврстој жици виси скоро до самог плашта лопте. И у тој великој лопти живе мали људи од којих се свако мало неко затрчи ка оном клатну и гурне га у страну, где му воља. Наравно, у овом примеру гравитација је та сила изван лопте као система која тежи да клатно врати назад, али посматрајући ствари унутар лопте (система) можемо рећи да је чињеница да је клатно отишло, рецимо, у десну хемисферу проузроковала истовремено да га је у истој мери "зафалило" у левој хемисфери, па да је то она сила реакције која тежи да врати почетни баланс. Е, сад, тежина саме лопте у односу на клатно није превелика (тај однос је нарочито значајан), тако да свако померање клатна унутар лопте доводи и до померања саме лопте по бетону: ако је речено клатно отишло у десну хемисферу, померио се и центар равнотеже читаве лопте о чије тежиште је овешено клатно, па ће и лопта са све клатном кренути у десно. То померање касни за осциловањем клатна услед инерционе масе лопте и почетне силе трења лопте са подлогом; уколико је клатно приближно тешко као цео систем/лопта са све клатном, одвући ће је у страну у коју је кренуло и никад се неће вратити назад - крајњи положај до кога дође клатно постаће нови равнотежни, јер ће се ту лопта зауставити без "снаге" да се врати; ако је лопта, пак, много тежа од клатна, његове осцилације ће се тек незнатно одразити на благе вибрације саме лопте.

Капираш ли сад која је зајебанција у питању?
Оваквом механицистичком теоријом заговорници бирократизоване, "моћне државе" који у наведеном примеру лоптом описују државу оправдавају потребу за што већим мешањем политичког апарата у привредне односе: они хоће тешку, гломазну те стога "стабилну" лопту (коју уз то придржава рука изабраних представника и постављених службеника од части и поштења) која се неће откотрљати тамо куда је клатно (новац) одвуче - ето по њима савршеног модела "слободног тржишта"! Парадоксално, најслободније би било оно које је највише регулисано (апсолутно тешка лопта) јер се промене унутар система ни на који начин не би одразиле на сам систем, то јест, они унутар система би се оправдано могли надати да ће се клатно извесно вратити тамо одакле је кренуло.

А одакле уопште та идеја да клатно мора да се врати назад, да мора да се успостави равнотежа, односно да не сме да се дозволи да силина клатна (новца, капитала) одвуче лопту (државу, друштво) тамо где су га манипулатори клатном (они довољно моћни да га гурну) усмерили?

То је, у ствари, прича о народном суверенитету - прича о демокрацији.

Даклем, већ једно дуже време, обично се за почетак узима пад Бастиље, протура се идеја да су сви људи рођени једнаки, па да им стога припадају једнака права и да свако треба и може да управља државом као да је по среди некаква задруга.
Наравно, и сами творци таквих идеја видели су да ствари у пракси стоје потпуно другачије, да у задрузи много више утицаја имају они који имају већу башту, па су кренули да измишљају зашто је то тако, а не онако како су они испричали, и како то решити да се чује глас човека, а не злата.
Тако се родило неколико друштвенополитичких концепата, од којих бих супротставио два најизразитија: демократију западног типа и марксизам.
И тако друг Карл отворено каже да је то зато што је сама држава у ствари апарат принуде владајуће класе (власника средстава за производњу), један зао питбул, па да је стога државу потребно укинути да не би малтретирала народ, а то се постизава тако што се газде на државу онегазде, одузму им се средства за производњу у првом кораку, у другом се успостави заједничка својина свих на свему, а у трећем укине сама идеја својине. Апсолутно неприродно, апсолутно далеко од човекове биолошке, животињске природе. Зато је пропало, не зато што су американци имали боље жваке (а јесу).
На другој страни, Карлови другари, али не и истомишљеници, причали су у суштини исту причу, али са много мање муда: тачно је да постоји опасност да се држава претвори у питбула богатих (значи, није још, боримо се, Љубин гроб и тај рад), али ми ћемо то да спречимо тако што ћемо силом наших бројних гласова да доносимо добре законе и те законе ће да примењују добри полицајци и добре судије које ће да држе зле богаташе подалеко од државних кормила. А кад не испадне тако, зло и наопако, мењај систем, угрожена су права обичног човека, пензионера (кога још види у цитираном РС). Па ако трули капиталисти дају кинту да се изабере овај или онај (свеједно који, обојица су кандидати истог новца) прецедник, е па то онда није баш у реду, али прецедник је добар & поштен човек, знаће он да се са тиме носи...
Хахахаха!

Оваква зајебанција није била могућа у древно доба, па богами ни у "мрачном" средњем веку.
Тада нико није паламудио тејлесе да неки курац значе и да им нешто "припада".
Знало се ко је ко и шта је шта.
Нико није ни помишљао да није у реду што богати фараон тера народ да копају канале којима ће да наводњава и одводњава његове, фараонове њиве.

Схваташ ли сад Емиграцијо да проблем није економске, већ политичке природе?

Slikovito napisano. Ali ne i previse relevantno u vezi GS price. Mislim, jasno je to sve meni. Velika riba jede malu, i tako to. No problems, sve u redu, sve pet.

ALI, kad me neko opljacka, a to sto je GS uradio u zadnjih 10-ak godina je pljacka mene i mojih potomaka, onda imam pravo da barem to obzanim i protiv toga se pobunim. Pa makar ta pobuna ne dosezala dalje od toga da im pljunem pod prozor.

A stvar sa GS je to da su klatno gurnuli malo prejako, tako jako da postoji realna mogucnost da se lopta sve sa klatnom otkotrlja u jarak. I pritom pretumba sve one unutra.

A kad poslije Kurte uzjase Murta, narodu ce vjerovatno opet biti sve isto. Ali Kurti nece.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pet Okt 02, 2009 7:44 am

neprijateljska emigracija ::

To se inace ovdje pretocilo u investicionu strategiju zvanu "greater fool strategy". Ali nisi u pravu glede viska novca koje je trazilu rupu da se u nju odlije. Stvar je da su ti novci potekli u prakticnom smanjenju bankarskih rezervi ispod uobicajenih granica koje su omogucile veci plasman para (odnosno kredita koji proizlazi iz fractional reserve policy) + discount window rate ( koji je tamo nakon dot com krize bio spusten na nekih 1%).

Ово ми није јасно: да ли су биле прописане обавезне банкарске резерве, па је њихова висина снижена, у ком случају ме занима ко је "чувао" те резерве, јер ако је то исто као у Србијици (а нема разлога да не буде, ми смо ти узор читавом слободном свету) онда је то одлука централних монетарних власти и има исти ефекат као примарна емисија. Значи, нема директне везе са ГС (већ са њиховим људима у власти, али су и МЛ имали своје људе у власти, па где су сад?).
Што се тиче фраудолозног пословања, па ми смо то овде проживели сви, рахметли Цобе је био криминализовао цело друштво, тако да је свако крао према могућностима, а радио према потребама, све са циљем да се изједначимо у греху: јес' ГС мазнуо пет милијарди, али си и ти лагао кад си попуњавао формулар, 'тео си да добијеш већи кредит него што ти "припада"... Све јасно.
neprijateljska emigracija ::
Ti fondovi vec postoje, Fannie Mae & Freddie Mac. Oni su doduse privatni, ali sa drzavnim garancijama. Ne trebam posebno napominjati da su i oni nesolventni kao i vecina komercijalnih banaka i da se vjestacki odrzavaju u zivotu masivnom drzavnom intervencijom.

Znas ono: profit privatni, rizik drzavni.

Јел' можеш још нешто о овоме, страшно ме занима.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  neprijateljska emigracija Sub Okt 03, 2009 4:01 am

slawen ::
Ово ми није јасно: да ли су биле прописане обавезне банкарске резерве, па је њихова висина снижена, у ком случају ме занима ко је "чувао" те резерве, јер ако је то исто као у Србијици (а нема разлога да не буде, ми смо ти узор читавом слободном свету) онда је то одлука централних монетарних власти и има исти ефекат као примарна емисија.

Kako je vrijeme odmicalo od Velike Depresije, tako su ljudi sve manje i manje pamtili sta je do krize dovelo i koje su bile posljedice, pa je bankarski lobi polako vrsio pritisak i te su rezerve godinama smanjivane, da bi za odredjene vrste depozita to doslo i do nule. A oni depoziti koji su povalcili postojanje rezervi su raznim knjigovodstvenim manipulacijama kvalificirani u one koji ne zahtijevaju rezerve, tako da je prakticna rezerva smanjenja na zanemarljive procente. A nadzor je nad industrijom bio zapusten i svima je to bila deveta rupa na svirali, jer je svima odgovaralo dok je trajalo. Bankarima da prave pare, vlast na svima nivoima da ubire porez ( od gradjevinskih dozvola, preko povecanog poreza na nekretnine, na promet, na bonuse bankarima, itd), a politicka elita da tim "novonadjenim bogatstvom" skrene pricu sa seljenja poslova u Kinu i Meksiko, na novi "american dream" gdje je kuca kojoj svake godine raste vrijednost i koju mozes koristiti kao bankomat, vrhunac tog sna. Lazni prosperitet i piramida ogromnih razmjera.

Јел' можеш још нешто о овоме, страшно ме занима.

Postoje ta dva fonda koja su mjesavina privatnog i javnog (u smislu da se njihove akcije prodaju na berzi, ne znam ko ima najveci udio - vjerovatno druge banke, ukljucujuci i GS), a cija je primarna djelatnost kupovina hipoteka od banaka i preprodaja na trzistu akcijama. Tako kupljene hipoteke se pretvaraju u finansijske derivate, tzv "mortgage-backed securities", i zarada od toga se ponovo plasira na obezbjedjivanje para za izdavanje novih hipotekarnih kredita. Freddie Mac je kupovao sve hipoteke od banaka koje su izdavala kredite po normama propisanim od samog Freddie Mac. Tzv. "conforming loan" gdje je glavnica bila do $420K, sa ucescem od 20% , gdje je odnos mjesecna rata:mjesecna plata = 1:3, itd. E sad, kako je balon poceo da se naduvava, oni su otkuplljivali sve i svasta jer se to moglo dobro preprodati, sve dok vise nije. A posto je pun kurac tih kredita poceo da bude "non-performing" oni su prakticno postali nelikvidni. I tu dolazimo do onoga: private profit, public risk. Kad su poceli da se urusavaju, drzava je uskocila da ih spasava, jer su imali tzv. "implicit government backing" odnosno vjerovalo se sve vrijeme da ce drzava da uskoci, jer je Freddie Mac osnovan kao privatna drzava aktom Kongresa. I kad je zagustilo, zna se: bailout. Finansiran zaduzivanjem drzave i monetizacijom duga ( stampanje para). E sad, koliki je omjer to ne znam. A sumnjam da iko u javnosti zna.

Pored njih postoji i drzavna agenicija zvana Federal Housing Administation (FHA), cije je djelatnost osiguravanje kredita koji se izdaju ratnim veteranima, samohranim majkama iz redova manjina, i ostalih "feel-good" sranja. Zato sto bankama osigurava te inherentno rizicnije kredite, oni su propisivali nize kamatne stope, kao i relaksiranije uslove za dobijanje nebi li se nekako omogucilo tim segmentima stanovnistva da se "okuce".
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Uto Okt 06, 2009 8:51 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] је ипак победио.[You must be registered and logged in to see this link.]

Давно ја то причам.
Још ономад, кад је Боб Гејтс био директор ЦИЈЕ, читао сам у Плејбоју како је на хасталу или на зиду држао урамљену руску контраобавештајну мудролију, која отприлике иде "ако хоћеш да победиш, мораш да будеш спреман да идеш до самоуништења како би обмануо противника".
Сад, кад је неко мудо у Обаминој* администрацији као да је заборавио на те речи, које су, наводно, требале да га држе будног и усред ломљаве комунистичког лагера.

Као кад се од два противника који се држе у дугогодишњем клинчу један - СССР** у борби коју вечерас посматрамо - нагло имакне, па онај други полети напред у тежњи да поврати изгубљену равнотеђу, тако је УСофА неконтролисано затетурала у најбирократскији соцреализам који се данас може замислити; почело је са прислушкивањима, изувањем по аеродромима и окупацијом независних држава, али разрогачени џин није могао ту да се заустави: млатарајући рукама по ваздуху, улетео је у подржављење највећих полуга економске моћи (банке, осигуравајућа друштва, фондови, велики играчи на бурзи и аутомобилски гиганти), а сада му је на реду здравствено осигурање, које то после најављене социјализације више неће бити. Мислим, осигурање.

Само је питање шта ће још успут да сруши, пре него што заврши у црвеном углу.
Где га чекају Кина, Русија и Белорусија. Са све Индијом и покретом несврстаних.


*Каже, договарају се два циганина испод Газеле како да искористе то што их расељавају, па одлучили да лепо и равномерно поделе жене и децу, како би добили два стана, тачније бараке: Барака теби, Барака мени - Барака Обама!
**Недавно било у WP укрштаљци питање како се звала Русија пре; одговор био ЦЦЦП, само латиницом.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Sre Okt 07, 2009 7:18 pm

А у Врњачкој Бањи решили да име главне улице (Бањска или тако нешто) промене у улица Бриса Татона.
Идиотског ли народа.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  neprijateljska emigracija Čet Okt 08, 2009 5:40 am

Apropo bankarskih rezervi, ovo izaslo danas:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Isjecak:

"..For example, the Act would authorize regulators to impose margin requirements on swaps in which one of the counterparties is an end user. It is difficult to understand why counterparty credit exposure created through a swap transaction should be required to be collateralized when lending arrangements between the parties can be made on an unsecured basis. The Act would direct regulators to allow parties to post non-cash collateral, but even that carries a cost, including reducing the end user’s borrowing capacity and potentially causing an end user to violate negative pledge covenants."

Opet ce da valjaju MBS i ostala derivacije iako je teoretski i prakticno moguce ( ako se ne regulise, a kao sto vidimo lobiranje je u punom jeku da se ne donese zakon) da nemaju nikakvo realno pokrice u obliku hipoteke.

I ko poslije stavi pare u 401(k) sam trazi djavola.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Ned Okt 11, 2009 1:24 am

Онолико колико сам ја схватила те финансијске зајебанције мени није јасно како ова "криза" није била гора и како се није десила раније. Што би рекао један мој омиљени бизнис баја: све су то играрије балавурдије са Харварда.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Ned Okt 11, 2009 6:17 am

врло_јак_тим ::Што би рекао један мој омиљени бизнис баја: све су то играрије балавурдије са Харварда.

Курт Вонегат?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Ned Okt 11, 2009 12:42 pm

Не, овај баја је а) жив, б) банкар.

Курт је а) мртав, б) писац. Иако омиљени ћелавом, није релефантан. А који је теби cazzo?
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Ned Okt 11, 2009 11:22 pm

То се и ја питам.
Чим је омиљени ћелавом, а и мени (донекле, заправо све мање, после те информације).

К. Вонегат:
У роману "Затворска птичица" често помиње "харвардовце" као друштванце горе од Ватикана, Коминтерне и масона заједно.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Ned Okt 11, 2009 11:49 pm

Е видиш, ти си бољи познавалац старог Курта (дакле, на српском се његово презиме изговара Вонегат? Није ли то чудно?) - ја сам само читала "Slaughterhouse five" тако да не бих знала.

И шта сад - мање ти је драг јер је и ћелавоме драг? Па добро, деда, зашто бре? Ћелави није монструм, он је монструм, а то није исто. Иначе, болестан је човјек, није зајебанције. А данас наш велики дан... Јебада тотална.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 12:19 am

Ух, опрости... ваш велики дан?

Не знам шта да ти кажем. Ти си још у томе? До гуше? Колена? Мишу до рамена?
Све праве су љубави тужне.

Ако ће ти бити лакше, могао бих да ти испричам једну помало ужасавајућу, али поучну причицу?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 12:44 am

slawen ::Ух, опрости... ваш велики дан?

Не знам шта да ти кажем. Ти си још у томе? До гуше? Колена? Мишу до рамена?
Све праве су љубави тужне.

Ако ће ти бити лакше, могао бих да ти испричам једну помало ужасавајућу, али поучну причицу?

А види, деда, ако си до гуше уплетен, онда треба времена да се исплетеш. Рецимо мишу до рамена. А праве љубави нису тужне. Праве не. Само оне које не испуне ту амбицију. Но, да не философирам на ту љигаву тему.

Немој ужасавајућих причица, молим те!!! Па зар не мислиш да сам их имала доста, и превише?
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 12:48 am

К'о рекох, да ти се нађем. С причицама. Могао бих и неку лепу, али те нису нити поучне, нити делотворне. На љуту рану љуту траву.

И да ти кажем - то ти је као са фластерима. Или са цигарама. Пијанчењем. Нераздвојним другом.
Уопште, као са свим лошим навикама.


А праве су љубави само оне које се нису десиле.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 12:52 am

slawen ::К'о рекох, да ти се нађем. С причицама. Могао бих и неку лепу, али те нису нити поучне, нити делотворне. На љуту рану љуту траву.

И да ти кажем - то ти је као са фластерима. Или са цигарама. Пијанчењем. Нераздвојним другом.
Уопште, као са свим лошим навикама.


А праве су љубави само оне које се нису десиле.

Деда, не љути се, али звучиш као да ти је Деса Максимовић емотивни идеолог. Срећа је лепа само док се чека булшит. Не, не, то је погрешно.

А ја сам велики љубитељ лоших навика, ти то добро знаш. Ево на примјер чим сам се дочепала своје куће и своје тишине, умјесто да наставим да спавам ноћу, а живим дању, ја одмах кренух у ритам дугих ноћи и касних устајања. И није то добро, није ни практично, мада с обзиром да немам посао тренутно, дивно је.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 1:01 am

врло_јак_тим ::
slawen ::К'о рекох, да ти се нађем. С причицама. Могао бих и неку лепу, али те нису нити поучне, нити делотворне. На љуту рану љуту траву.

И да ти кажем - то ти је као са фластерима. Или са цигарама. Пијанчењем. Нераздвојним другом.
Уопште, као са свим лошим навикама.


А праве су љубави само оне које се нису десиле.

Деда, не љути се, али звучиш као да ти је Деса Максимовић емотивни идеолог. Срећа је лепа само док се чека булшит. Не, не, то је погрешно.

А ја сам велики љубитељ лоших навика, ти то добро знаш. Ево на примјер чим сам се дочепала своје куће и своје тишине, умјесто да наставим да спавам ноћу, а живим дању, ја одмах кренух у ритам дугих ноћи и касних устајања. И није то добро, није ни практично, мада с обзиром да немам посао тренутно, дивно је.

Деса је имала Миру.
Ја нисам (колико се сећам; јбт, знаш ли да сам почео да заборављам неке од својих авантура? како сrамно!).

А јел' ти то говориш из искуства, или онако, из главе? То око љубави? Пази, причаш са човеком на граници психопатологије, емоционалним лешом, мораћеш да запнеш, па да ме убедиш.

Шта ти је време, па зар си већ заборавила како се другачије звао мој омиљени сепаре у старој кафани, (од кога смо овде пренели само таблу са званичним називом секс, дрога и фризерај и плочицу РЕСЕРВЕ): пороци и уживанција.
Дакле, не бих сад да овде изазивам саблазан са оним "ништа што је људско (а богами ни животињско, што би рекао један мој познаник) није ми страно", али у погледу порочности имаш достојног саговорника. Да не кажем одмах сансеиа... Што опет значи, ако ти прија такав распоред ноћу-дању, онда треба и остало у животу томе да прилагодиш.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 2:31 am

slawen ::

Деса је имала Миру.
Ја нисам (колико се сећам; јбт, знаш ли да сам почео да заборављам неке од својих авантура? како сrамно!).

А јел' ти то говориш из искуства, или онако, из главе? То око љубави? Пази, причаш са човеком на граници психопатологије, емоционалним лешом, мораћеш да запнеш, па да ме убедиш.

Шта ти је време, па зар си већ заборавила како се другачије звао мој омиљени сепаре у старој кафани, (од кога смо овде пренели само таблу са званичним називом секс, дрога и фризерај и плочицу РЕСЕРВЕ): пороци и уживанција.
Дакле, не бих сад да овде изазивам саблазан са оним "ништа што је људско (а богами ни животињско, што би рекао један мој познаник) није ми страно", али у погледу порочности имаш достојног саговорника. Да не кажем одмах сансеиа... Што опет значи, ако ти прија такав распоред ноћу-дању, онда треба и остало у животу томе да прилагодиш.

Ух, да оставимо причу о Деси по страни, довољно је било навођење оног гнусног стиха.

Ја све што говорим, говорим из искуства. Какве црне главе! И око љубави и не љубави и тако. А, гледе упозорења, ти си, изгледа, заборавио и то да ја годинама комуницирам, на разноразним нивоима, са људима на ивици психопатологије, емотивним лешевима, душевним олупинама. И то, боме, ти људи у мом животу и нису баш тако небитни. Дапаче.

Ја сам врло бенигно порочна - никада други због тога нису морали да трпе, тако да то можда ни не мора да се зове порочношћу. А како да прилагодима остале ствари у животу распореду "ми мењамо дан за ноћ, ми мењамо ноћ за дан"? Осим ако не одлучим да будем ноћни портир.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 7:51 am

врло_јак_тим ::
Ја све што говорим, говорим из искуства. Какве црне главе! И око љубави и не љубави и тако.
Хопла, ево те подмукли адвокат навео да сама себи противречиш и тако се дискредитујеш дибидус: чек да сведоку предочим шта је малопре рекла:
А праве љубави нису тужне. Праве не. Само оне које не испуне ту амбицију.
Значи, ти причаш о правој љубави из личног искуства? Имала си праву љубав и она није била тужна, зар не, напротив, баш је била весела? Па где га је сад та љубав, ако је била толико срећна? Што се заврши? Ако је нешто срећно и весело, онда то нико не жели да оконча, је ли тако, односно, крај среће је несрећа, тј. туга, па је и та љубав права зато што је тужна!

Када сте госпојице обмањивали овај суд (јавности, историје, партије), ондаК или садеК?
(периферним видом уочавам Емиграцију како као адвокат одбране устаје к'о да га је нешто уболо и виче "абџекшн!")
У осталом, тај ваш дан смо некако прегурали, па на то питање не мораш ни да одговориш .
Ево цика зоре (биће да је то ипак аларм са оближње тржнице; никако да науче да ујутро отворе локале, а да не активирају та говна), ја се спремам на још један дан у рову, време је да се окренемо редовним активностима: критици свега постојећег, пљувању по доказаним вредностима, спрцавању живота (то ћу морати да те научим како треба да радиш, делујеш ми некако превише амбициозна, то није добро, мораш да имаш онај шмекерски став као да ти све већ припада, па и то за чим јурцаш, види како ја)....врло_јак_тим ::емотивним лешевима
Хехехехе, к'о да говорим с'оном slowенком. Ја сам бре мислио на живи људи у којима су цркле емоције, на оне који тај мртви део своје психе носе у себи као што један сијамски близанац може да надживи оног другог и да га вукља около још неко време, пре него што се и сам престави. Нема везе, добар назив за неки даркметал бенд: Емотивни лешеви. Прејако.врло_јак_тим ::
А како да прилагодима остале ствари у животу распореду "ми мењамо дан за ноћ, ми мењамо ноћ за дан"? Осим ако не одлучим да будем ноћни портир.

Ју гатми. :D
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 2:42 pm

slawen ::
Хопла, ево те подмукли адвокат навео да сама себи противречиш и тако се дискредитујеш дибидус: чек да сведоку предочим шта је малопре рекла:
А праве љубави нису тужне. Праве не. Само оне које не испуне ту амбицију.
Значи, ти причаш о правој љубави из личног искуства? Имала си праву љубав и она није била тужна, зар не, напротив, баш је била весела? Па где га је сад та љубав, ако је била толико срећна? Што се заврши? Ако је нешто срећно и весело, онда то нико не жели да оконча, је ли тако, односно, крај среће је несрећа, тј. туга, па је и та љубав права зато што је тужна!

Када сте госпојице обмањивали овај суд (јавности, историје, партије), ондаК или садеК?
(периферним видом уочавам Емиграцију како као адвокат одбране устаје к'о да га је нешто уболо и виче "абџекшн!")
У осталом, тај ваш дан смо некако прегурали, па на то питање не мораш ни да одговориш .

Е сад ћу да ти покажем деда да су ти премисе неваљане и да доносиш закључке на основу неоправданог уопштавања веома личних ставова. Да, ја причам о правој љубави из личног искуства. Да, имала сам праву љубав и није била тужна. Била је весела. Док је трајала. Онда је престала да траје и то је сасвим ОК. Завршила се јер није имала капацитет да буде вјечна. Само да буде срећна. Има ствари које су срећне и веселе, али не значи да имају магичну димензију да буду вјечне љубави. Иако ћеш ти вјероватно да кажеш да то није била права љубав, то не можеш да докажеш. Била права, и даље волим ту дивну људску индивидуу, али то више нема романтичну димензију. Да би љубав била вјечна, ту мора да буде нека друга компонента, осим тога да "истински" волиш ту особу и да сте срећни скупа. Срећа је, уосталом, релативна. Шташ сад?! bounce


Ево цика зоре (биће да је то ипак аларм са оближње тржнице; никако да науче да ујутро отворе локале, а да не активирају та говна), ја се спремам на још један дан у рову, време је да се окренемо редовним активностима: критици свега постојећег, пљувању по доказаним вредностима, спрцавању живота (то ћу морати да те научим како треба да радиш, делујеш ми некако превише амбициозна, то није добро, мораш да имаш онај шмекерски став као да ти све већ припада, па и то за чим јурцаш, види како ја)....
:D
Зар и код вас?!

А за ово поређење са оном женом ћу ти уништити џигерице, чим те се дочепам. Па како те није срамота?!
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 6:30 pm

врло_јак_тим ::

Е сад ћу да ти покажем деда да су ти премисе неваљане и да доносиш закључке на основу неоправданог уопштавања веома личних ставова. Да, ја причам о правој љубави из личног искуства. Да, имала сам праву љубав и није била тужна. Била је весела. Док је трајала. Онда је престала да траје и то је сасвим ОК. Завршила се јер није имала капацитет да буде вјечна. Само да буде срећна. Има ствари које су срећне и веселе, али не значи да имају магичну димензију да буду вјечне љубави. Иако ћеш ти вјероватно да кажеш да то није била права љубав, то не можеш да докажеш. Била права, и даље волим ту дивну људску индивидуу, али то више нема романтичну димензију. Да би љубав била вјечна, ту мора да буде нека друга компонента, осим тога да "истински" волиш ту особу и да сте срећни скупа. Срећа је, уосталом, релативна. Шташ сад?! bounce


Ти мора да си Додику написала бар она три пресудна говора.
Чуј, није имала капацитет да траје.
Била срећна на одређено време.
И срећно се завршила.

Ово к'о да говориш о печеној гуски: била је лепо реш кожица, а унутра розе, у сласт је изедосмо; није имала капацитет да траје вечно.

Настави да ме убеђујеш. Хладно, хладно....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 6:43 pm

Док ти смишљаш контраофанзиву, да направим малееецку дигресију ка почетној дилеми шта је све тамо боље него овде илити зашто волим ту земљу, примером како треба да говори човек од интегритета, макар он био и судија (а ово је чиф у ЦА):

...Justice George, a Republican appointed by Gov. Pete Wilson in 1991, was critical of a 2008 voter initiative that ended same-sex marriage in California. In May 2008 the Supreme Court struck down the state’s statutes limiting marriage to opposite-sex couples, with an opinion written by Justice George citing a 1948 decision that reversed the state’s interracial marriages ban.

But in the November elections that year, a ballot measure known as Proposition 8 amended the constitution to override the court.

Citing a successful ballot initiative that same Election Day that regulated the confinement of fowl in coops, Justice George said, “Chickens gained valuable rights in California on the same day that gay men and lesbians lost them.”
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 6:46 pm

Пао би у несвјест да знаш коме сам све писала говоре.

Па да бре, имаш неке људе које волиш и тако, али да би их волио на дуже стазе ту недостаје нека компнента сталне заинтригираности, па можда и извијесног дивљења (можда није најсрећнији избор ријечи, али капираш отприлике на шта мислим). Имаш неке друге с којима можеш да будем у дивној роматичној вези неко вријеме и да их волиш, али не баш сад као "до гроба" и те ствари. У једном моменту се у такву везу усели елемент "већ виђено" и мало се као смараш и будеш срећан што се завршила веза. Још ако се заврши тиме што фино обоје укапирате исту ствар - љепота.

И нећу те више убјеђивати, јер ти очигледно ниси имао таква искуства па мислиш да је то немогуће. А могуће је веома.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  slawen Pon Okt 12, 2009 6:59 pm

Ја сам имао искуства разна.
Која су ме научила много чему: и стварима за које није сад време, али и вештини лова на лапсусе.


Даклем, о удивљењу као елементу, да не кажемо компненти сталне заинтригираности.

О гускама је реч?
Варијанта кад је баш супер, ал' је једеш сваки дан, па ти дозлогрди, на нос изађе, омрзнеш је к'о Немца, не можеш перад ни на слици да видиш. И ту је присутна срећа: кад је се курталишеш.

Док сам п(р)остирао претходне мудрости на ову тему, био сам написао и два тумачења гушјег печења: варијанта А кад ти криво што има само два батака и два крила, док је много и једна тртица, и горе изнета варијанта Б кад ти гуска допизди.
Па сам побрисао.
А био сам баш лепо уклопио оно "кад би гуску појела, лакше би ти било".

Можда није требало.

Да упростимо ствари. А и да знамо брате о чему овде дискутујемо: дефиниши љубав.

Лако ћемо онда да видимо која је то права.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  ВЈТ Pon Okt 12, 2009 7:13 pm

Ех, само сам те чекала да кажеш да дефинишем љубав. Ама нема вајде од тога, деда, јер не постоји универзална дефиниција љубави и вољења. Него мораш да ми вјерујеш на ријеч. И да будеш спреман на различитости ( :lol: 🇳🇴 ).
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

ГЛАСОВАЊЕ - да или не - Page 4 Empty Re: ГЛАСОВАЊЕ - да или не

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu