RESTORACIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Иста стара прича

+2
neprijateljska emigracija
slawen
6 posters

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

Иста стара прича Empty Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Dec 11, 2009 12:26 pm

"Тата, ја бих да се одселим."
"Шта кажеш? А што? Шта ти овде фали?"
"Па, ништа само сам мислио, знаш, ја имам 35 година."
"И јел' ти фалило овде нешто за то време?"
"Није да није, али није то сад важно. Хтео бих да постанем свој човек."
"Шта ти смета? 'Ајде, реци."
"Па, смета ми кад ми ти и мама упадате у собу кад ми дође друштво. Или Тања."
"Знаш да не смеш да се закључаваш због противпожарних прописа. А и куцнемо бар једном пре него што отворимо врата."
"И волео бих понекад да за ручак имамо пицу."
"То не долази у обзир, знаш да ти је мајка алергична на оригано."
"И да ми не искључујете бојлер кад хоћу да се истушрам пред излазак."
"Јел' ти имаш представу колико то гори струје? То дечко кад ти будеш плаћао.."
"Али ја и плаћам. Па целу ми плату узимате, чим је кући донесем. А моја плата је већа од ваше обе пензије."
"Ма немој? Зар и ти не живиш у овој кући? Знаш ли колики су месечни издаци? Знаш ли колико смо се нас двоје жртвовали да би те подигли? Причаш ту као да ти и дан-данас не дајемо џепарац."
"То ми је и непријатно. Уосталом, што си ти отиш'о из дедине куће?"
"Ја нисам отиш'о из дедине куће, него су они идиоти од моје браће хтели да свако има своју кухињу и WC и нису се сетили да ме питају да им дам сагласност на пројекат, па се после кућа срушила, а мене набедили да је носећа греда сатрулила јер сам је ја запишавао..."
"А зато ми рођаци кажу да живим у адаптираном дедином свињцу, ја сам мислио да су нам плафони ниски због уштеде енергије."
"Мали, не сери много, и ово је више него што си заслужио."
"Али тата, добио сам сколиозу овде; зими, кад се напољу умивам на чесми, или кад морам поради себе у пољски клозет, бата Вукман стрика Видаков ме гађа корама од помаранџи, а они су задњи кућу саградили. Чак и тетка Ружи понекад буде жао кад види како ми се Политика прештампала на гузицу, па ми да мало Паломе..."
"Како ти бре види гузицу? Жено, јесам ли ти рекао да му закрпиш дупе?"
"Са чим ћу, дете је имало само два ува, нисам ја родила монструма!"
"Ово се отргло свакој контроли. Слушај ти, дрипац: шта ти мислиш, бре, да си много бољи од нас двоје? Ако ми можемо овде да живимо и достојанствено подносимо све недаће које собом носи живот, има и ти са нама исто тако, или неће да те буде! Јеси ме разумео? Ја сам ти живот дао, ја имам право и да ти га узмем. Боље да те нема, него да си такав. Уосталом, ко ће да настави лозу, ако ти одеш?"
"Па нећу ја да нестанем, само ћу да се преселим у свој нови стан. И даље ћу да будем ваш син..."
"Мој вала нећеш. Кад изађеш на она врата, за мене си мртав."
"Тата.... мама...."
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Ned Dec 13, 2009 12:08 am

Једна овдашња пензионисана наставница историје годинама покушава да научи мађарски дописујући се са својом колегиницом из Кечкемета.
Њен покојни муж, Бог да му душу прости, предавао је немачки и руски, али када би попио чашицу више, устао би од стола, заметнуо главу и затворених очију рецитовао Крваву бајку на француском; његови мама и тата упознали су се на Сорбони и венчали у Паризу, заједно су отишли у партизане и једна школа ту, у граду и данас носи име по њима, мада то више није тако модерно. Умро је у фотељи испред телевизора, 15. маја 1992. године.

Он би знао да јој покаже граматику и оне незгодне самогласнике.
Јер тешко се учи мађарски из писама. Иако се колегиница труди, чак се једном или два пута понудила да јој сними касету, још на почетку те њихове необичне коресподенције; али тада се то није могло, границе су биле.... После се и радиокасетофон покварио, нико није хтео да га поправља, кажу не исплати се.

Баш је тежак мађарски. Не личи ни на један други језик. А има много речи које су нам исте: гулаш, паприкаш, кочијаш, оријаш, ђилкош, кицош, неке се само мало разликују: серда, четорток, пентек, утца им је улица, Миклош им је Никола, а Золтан Златан.

Њен Златко.
Да ли му је хладно тамо на северу. Сигурно се добро храни, па мађарска кухиња је надалеко чувена, али мора да страшно дува поред Дунава, нарочито ноћу...
Можда је нашао и неку Жужику, која му је родила Ержику. Или Петра, то нам је заједничко име. Ко ће га знати, кад не сме да јој се јави.

И тај проклети језик, никако да га научи, па сама да крене да тражи сина, није ни та Мађарска бескрајна, нашла би га међу милионима, само да зна бар мало језик, да је људи разумеју, да може да им објасни.
Да је тамо већ седамнаест година. Догодине у мају осамнаест.
Да је побегао из војске, из Тузле, кад су на њих пуцали, успео је да се извуче да нико не види и да се пребаци преко границе.
И да је од тада лажу да је мртав.
Тај, кога су приказали да гори на улици, то је син неке друге мајке.Прича је истинита колико сам смео да допустим да буде.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  neprijateljska emigracija Ned Dec 13, 2009 7:59 am

Idi u kurac, taman i da si sve izmislio.

Podsjeti me na druga iz osnovne, iz iste ulice. Jedinac, roditelji bili gasterbajteri i kasno ga dobili. Majka uvijek bila, sto se na engelskom kaze "overprotective". Igramo fudbal: "Sinisa, pazi na koljena!" "Ajde kuci, vec je mrak!" "Sinisa!". Zajebavali smo ga do besvijesti.

'89 u jesen ode u JNA, dopala ga VP u Ljubljani. Sudjenje "cetovorci", Cankarjev Dom, sranje se sprema, ali jos niko toga nije svjestan. Osim Sinisine mame. Hoda po ulici polumrtva od brige: u Sloveniji ne vole vojsku.

Proslo to nekako, odsluzio Sinisa i vratio se kuci. Ali vec sledece jeseni, zaguzvava se u Krajini i svi cekaju proljece da pocne. I pocelo, Pakrac, Plitvice, Split, Borovo Selo.

Sinisini roditelji odu u Kovin, Sinisina mama ima tamo sestru i necaka.

I prezivjelo se nekako, i '91 pad Zapadne Slavonije, i '95 pad ostatka ostataka.

-"Sinisa, 'ajmo odavde, dosta je bilo."
- "Ma kurac, sta cu ja u Srbiji, ostajem ja u Bosni".

Poginuo je desetak dana pred Dejtonski sporazum negdje oko Sarajeva.

Ja sam odonda bio u Banatu milion puta, ali me strah u Kovin.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Ned Dec 13, 2009 9:20 am

До данас се не зна тачан број погинулих у Тузланској колони.
Златкова мајка није дозволила да се име њеног сина уклеше у споменик погинулима у ратовима дведедесетих подигнутом у центру града.
Без обзира што је одавно у пензији, редовно долази у школу у којој је предавала и својим колегама и садашњим ђацима доноси колаче и кифлице са сиром.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Sre Dec 30, 2009 9:24 am

.... и иста Стара година са свим нашим греховима, грешкама, промашајима и неодговореним изазовима вуче своју дроњаву гузицу презрена, невољена, заборављена као што се заборављају услуге које нам је неко учинио, као што несрећна жена излази тихо после неуспеле ноћи да не пробуди љубавника који се крије испод јоргана, излази посрамљено као дете које затекне мајку са непознатим мушкарцем, одлази да нам се врати већ за неколико дана када ћемо је избегавати као некога коме дугујемо новац, када ћемо прелазити улицу или се загледати у излоге претварајући се да је нисмо видели док нам прилази, глумићемо изненађење кад нас и поред тога ухвати за лакат и док кључамо у себи од беса јер опет нисмо успели да преваримо ни сопствену сенку, поћи ћемо са њом на још једну туру, последњу овога пута...

.... и сентименталан као задња будала желим да наздравим Старој години која нас никад до сад није издала, никада преварила, никад нас није слагала или непријатно изненадила. Старој години која не даје обећања која не може да испуни, која не буди лажне наде и која нас никад неће напустити, ма шта ми урадили....

Живели!
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 01, 2010 7:19 pm

Дан после.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Sub Jan 02, 2010 12:04 pm

Човек би помислио да 2. јануара, у суботу, нема ама баш ничег о чему би могло да се прича/пише & мудрује, нарочито ако је дан овако слинав и глув, ако ти се по кући мува онај гост који је дошао још у среду, а планира да остане и сутра, ако се од лани до сада ниси љуцки оговедао и не планираш то, ако не желиш да ствараш поезију и да тупиш о политици (проширен појам: обухвата све оно од идеологије, религије, економије, одбране земље, па до здравства и саобраћаја, око чега се двојица могу да надгорњавају, е да би изборили следбенике).

Остаје нам наука.

Читам у црној Политици како су у Калифорнији открили храст који има 13.000 година. Тачније, открили су да је један храст који им је откад себе сметао у девелопинг пропертис и око којег је изгледа била нека фрка, стар управо толико, колико је прошло од задњег леденог доба.
И то би било баш досадно, да није коментара читалаца: одјеци и реаговања мислећих Срба.
Па је један одмах прихватио безрезервно тих 13 хиљада година, јер му је згодно дошло да тако докаже да је Хевронски храст стар тричавих 5. Миссим, ако може калифорнијски, може и овај наш православни, то јест, признаћемо тих ваших 13.000 ако ви признате наших 5.000.
Њега ћемо назвати верник.

Други је отворено изразио сумњу у истинитост налаза тих тамо америчких полуписмених доктора наука и тај њихов ДНК, јербо нема другог доказа о старости неког стабла доли годова, тако су га учили у основној школи и само тако може да буде. Значи, храст посећи, па избројати годове, нема лажи - нема преваре. Шта, нећете да сечете? Е, па онда ништа, нема доказа, нема 13 хиљада година, нема ничега, џабе сте кречили, никог ви не можете ни у шта да убедите, истина мора да буде свакоме голим оком видљива и следствено томе од свих акламацијом призната јер свакоме је принципом једнакости загарантовано да буде способан и позван да препозна и прокламује истину, тако то радимо ми у зборној, саборној и демократској Србији, тако је настала истина о Косову, истина о Србима, истина о светској завери запада против истока, коначно и истина о скором крају света, коју мало-по-мало прихватају и остали, стране обавештајне силе им је дозирано откривају кроз причу о глобалном загревању и утицају сунчевих олуја и удару комете.
Овог другог ћемо назвати скептик.

Остали су написали коментаре од по једне речи: "Сјајно", "Лудило", "Супер" и тиме себе позиционирали негде између горња два екстремна става.

Сад, неко ће приметити да је верник у ствари прагматични трговац и неповерљив према тврдњама америчких научника. Он доказује своју веру и њену смисленост, што је појму вере супротно. Он је у својој суштини ангажовани неверник.
Са друге стране, скептик једино прихвата производе своје логике као необориву материјалну истину, безрезервно одбијајући могућност да нешто постоји изван његове главе, ма шта главе, главуџе коју су обликовале педагошке чврге истих таквих мислилаца. Он ће поверовати само у оно што је сваком и свима, самим тим и њему самом - нормално. Он верује у доказе, он је доказани верник.

Они остали који су остали укљештени између ове две первертоване крајности никако да стекну сопствени идентитет, већ их дефинишу према овој двојици кретена - средина, средина лево, средина десно, партер...
Тако је то у животу.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  ВЈТ Ned Jan 03, 2010 5:17 pm

Не знам да ли је тема прикладна, али Деда и Емиграцијо, желим вам срећну Нову годину. А сигурна сам да и ви мени желите исто. 🎅 Хо-хо-хо...
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Ned Jan 03, 2010 6:48 pm

Хо-хо-хо-хо-хохохохохохохо!
Емиграцијо, облачи пампер-гаће, има да се од среће....

Вратило нам се моје пиле.
Љуби чика цмок, цмок, цмок!
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  zbunjena Pon Jan 04, 2010 2:54 am

Баш је тежак мађарски. Не личи ни на један други језиk

tezak jeste, ali lici na neki drugi (jezik) :bball:

zbunjena

Broj poruka : 62
Datum upisa : 08.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pon Jan 04, 2010 9:22 am

Срећна и теби, Збуњ.
Баш те одавно није било.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  neprijateljska emigracija Pon Jan 04, 2010 7:26 pm

slawen ::Хо-хо-хо-хо-хохохохохохохо!
Емиграцијо, облачи пампер-гаће, има да се од среће....

Вратило нам се моје пиле.
Љуби чика цмок, цмок, цмок!

Obuko'. I nije me stid.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Uto Jan 05, 2010 7:25 pm

Морам да свечано објавим, имам грађу за један зајебани роман плус холивудски сценарио.
А све животно.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  ВЈТ Čet Jan 07, 2010 11:41 pm

А желим вам и срећан Божић. Христос се роди!

п.с. Деда, шта ово учиње с музиком?! Не треба нам општа музика, зар се нисмо сложили да су нам музички укуси веома, веома различити.Ево мало мојих пријатеља, пробијају се, одлични су! :)
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 08, 2010 1:12 pm

Немој ми минираш озбиљан топик, сунце му жежено.
'Есам лепо тамо где је предвиђено поставио и обавештење и молбу и упутства шта да радиш и како да сама унапредиш амбијент, то јест да оплеменимо мало овај простор заједнички, кад је већ изостала прикладна новогодишња и божићна декорација (ако се изузме онај запаљени бадњак који сам заденуо међ' остале слике).

Дакле, ово је тема за лепу реч.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Uto Jan 12, 2010 6:10 pm

Повратак у Глибију.
Поново.
Аааааааааах!
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Čet Jan 14, 2010 6:44 pm

Шта је иза оног брда?
Друго брдо.
А иза тог брда?
Ново брдо.
И тако редом, док иза седам гора не дође и седам мора. Тек ту постане монотоно.


Размишљам већ неко време да убијем комшију.
Недоказано говедо пушта телевизор бесомучно. Брунда то говно кроз ове бетонске зидове дан и ноћ, на врх ми се гланса од пениса попео, опомињао сам га до сада десет пута, он се мало примири, па опет.
Значи, не би вредело да га бијем. Само да га утаманим. Бацићу га са терасе.
Па се онда даље запитам ко ће ту доћи после њега? Његов син, једна дебилчина коју отерала жена из Суботице па се неко време ту мувао, ко зна где је сад, алкохоличар и пропалица, обичан неписмени безобразни српски гумифлекс који би наставио очевим стопама, ако не и горе.
Тако да бих кад-тад морао и њега да затучем тучком за месо што би бацило сумњу на каматаре и друштво му из кладионице.
А онда би, какве сам среће, ту дошли неки њихови даљи рођаци који би се прво свађали око наследства, а онда А) издали гајбу групи студената из околине Ивањице или Б) продали стан интерно расељеним Србима из Доње гуштерице, Општина Липљан.
Са студентима бих се вероватно лепо слагао, до прве журке са Секиним хитовима.
Доњогуштеранце из Општине Липљан бих покушао да отрујем метилалкохолом добродошлице још пре усељења.
И направих ја геноцид.

Страшно бих заправо волео да одем из овог живота.
У средњим годинама неко купи нова кола, неко узме нову жену, ја бих нову државу и све што уз њу иде: нови језик, нови посао, нове људе и царево ново одело.
Понео бих са собом само стару керушу.
И све што сам до сада видео (у ЗИП мисаоним архивама), то може да затреба. Не бих једноставно направио нову партицију на сивој маси, па да се зихерашки свичујем кад одем својима у посету, уместо тога бих ослободио сав могући простор и потпуно се преформатирао.
Повео бих само оне спремне на новог мене.
Западна обала Канаде, Британска Колумбија, бистро бескрајно море, хладовите шуме, ваздух какав нисам дисао задњих тридесет година, чисти бели градови на позадини чистих белих облака из којих веје чисти бели снег. У градовима пријатни људи који ти се осмехују по пријатним баровима. Посао неки фини, нимало стресан, неоптерећујући, безперспективан али инспиративан и удобан.
Мој ме ланац страшно гуши већ последњих три нова реда, али ја затежем даље, у глави вртим калеидеоскоп махагони чамаца, позоришних премијера, зифт-црних асфалтних улица и ледених шара на прозору ушушкане брвнаре, мирисе и звуке нетом после обарања огромне смрче, укус старог вискија преко белгијске чоколаде, неколико милих лица и једно писмо.

Мислим да ово није до мене. Овде се све тако трагично и неповратно променило изван мојих стремљења, изван моје моћи и....
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  Gost Čet Jan 14, 2010 11:58 pm

O ovome bih mogla danima, jednostavno - nasla me pesma!

Frisko smo doseljeni u tzv. elitni kraj, iz tzv. radnickog kraja.

Mali uvod - pre cca 13 godina, jako me je zuljalo sto su stanovi u odredjenom delu grada jeftini, pa sam dobila odgovor da je to zato sto je u pitanju 'radnicki kraj' - onda sam otkrila da tu nema govora ni o kakvim radnicima, rec je o iskljucivo neradnickom soju.

Deda skretnicar u penziji, baba domacica, dva sina (npr. hidrometeoroloski tehnicari, ili serviseri parnih kotlova) sa snajama i sitnom decom nezaposlena, sve skupa njih deset u pedesetak kvadrata, zivi samo od dedine penzije, nikome ne pada na pamet da nesto radi (nema posla, komsija!!), u redovnim vremenskim intervalima zajme lovu ili glimericu, tri puta nedeljno se svadjaju i mire i kukaju kako je tesko...

Prva impresija pri useljenju je bila sledeca - tamnocrno farbana baba je pozvonila, predstavila se i ladno se smestila medju kutije od selidbe, uz izjavu da je dosla da 'zajedno odgledamo Kasandru'.

Bivsi mi to nikad nece oprostiti, ali izazvala sam incident izjavom da NECU da gledam, ni Kasandru, niti ista drugo, da hocu da se raspakujem i spavam i da me ubuduce preskoci sa socijalizacijama tog tipa.

O ovome bih mogla danima da pisem - najveselije je bilo kad je u garsonijeri pored mog stana smestena dama iz eskort servisa - o tome bi mogao film da se snimi, bilo je tu neverovatnih situacija.

Mrzi me da kucam dalje...

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 15, 2010 9:28 am

Одмори, па настави.
Добро ти иде.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  Gost Pet Jan 15, 2010 5:10 pm

Pa, da krenem - javlja mi se da se ces se pokajati sto si me pozvao da pisem...

Prica prva

Neko kuca na vrata, stoji bakica koju sam par puta videla na stepenistu i pocinje monolog - cestita mi na rodjenju sina, nije mnogo pismena, pa ako mogu da joj pomognem da popuni neke 'papire iz suda' i tu pocinje prica...

Posle muzevljeve smrti, sve sto su zaradili po Nemackama je dala sinovima, ukljucujuci i vikendicu i dedovinu (i svoju i muzevljevu), ostao joj je samo jos taj stancic koji se vodi na muzevljevo ime, pa sad sinovi hoce i to da prodaju i da je izbace na ulicu - pardon, ne na ulicu, nego u 'vikendicu' necijeg tasta, koja nema vode a i prodavnica je par km udaljena, pa su joj u sudu dali neke formulare da ih popuni i da prenese stan na svoje ime.

Moje opskurno poznavanje materije mi kaze da od toga nema mnogo vajde, ali ajde da joj ne kvarim, popunimo te papire nekako i bakica ode zadovoljna.

Par meseci kasnije, jedan od sinova, alkos, useljava se kod nje (zena ga najurila) i tu pocinje luda zabava - malo tera kevu iz kuce, malo loce i onda spava ispred vrata jer ne moze da potrefi bravu...

Onda babu trefi slog, umre posle par dana u bolnici, i na taj nacin resi sve svoje probleme, ali sinovljevi problemi (i nasi) tek pocinju....

...svaki dan je pijan, svaki put kad se napije ne ume da otkljuca vrata, onda zvoni redom da mu neko pomogne, ako nema nikog, legne pred necija vrata i spava.

Posle par meseci i njegove muke su se zavrsile, i pocele samo nase - u proseku jednom nedeljno na hodniku se familija svadja (sve u prisustvu advokata i agenata za nekretnine), ponekad neko od najmladje generacije napravi zurku i time da jos vise materijala za svadju starijima (gde je komoda, sunce ti ebem????), zovu komsiluk za svedoke i, uopste, lepo se zabavljaju.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 15, 2010 8:06 pm

Значи, добро је што сам комшију поштедео јуче.
За сутра ће да видимо.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 15, 2010 8:08 pm

Него, бивши, будући...
Знаш ли ти да ова кафана има лековито дејство на полупана срца?

Само мораш да отвориш посебан топик.
Са препознатљивим насловом. "Јебада" је већ заузет.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  Gost Pet Jan 15, 2010 8:33 pm

Odomacila sam se...

Prica druga - kako od sina napraviti sonju, iliti - guranje zida

Pastoralno naivna, bila sam ubedjena da mame koje upisuju decu u 'skole u centru' to rade zbog blizine posla i/ili snobizma.

Prvi civilizacijski sok pri upisu prvenca u lokalnu skolu su cinile same brojke - dva odeljenja, sa po 14-15 djaka.

Posto nije rec o usamljenoj baciji na nekoj cuki, nego o skoli u jednoj od najvecih BG opstina, tesila sam se da je rec samo o brojcanoj nadmoci penzionera nad osnovcima.

Onda je usledio drugi civilizacijski sok - odmah su decu ucili da ne diraju spriceve u skolskom dvoristu.

Sledeci civilizacijski sok nije usledio odmah, doduse, nego posle nekoliko meseci - klinci su promenili 5-6 uciteljica, da bi najsvezija preuzela stvar u svoje ruke i resila da zavede red - prvo me je pozvala na zvanican razgovor sa pitanjem ZASTO je dete toliko preoptereceno?

Dobra uciteljica se raspitivala ko od roditelja sta radi, cime se bavi, koga sve deca imaju kod kuce, itd, i dosla do sokantnog saznanja da dete, zaboga, IDE U MUZICKU SKOLU!!!!

ZASTO dete ide u muzicku skolu? Sta ce mu to? Da li hocu da mu se svi smeju?

I, dok sam se sabrala, vec je tu bio i skolski psiholog, (identicne su, kad razmislim) sa pitanjem - zasto se dete bavi sportom i ide na engleski?

Kad sam pocela da objasnjavam o blagodetima obrazovanja, odmah me je presekla -znaci, vi NECETE da ispisete dete iz muzicke skole?

Onda su dosli drugi koraci - kontakt sa Bivsim (koji je, btw, smatrao da dete treba da se bavi JOS jednim sportom), pretnja centrom za socijalni rad (mozda ih i nije zvala, svejedno, nisam nikad dobila taj poziv), direktorom i, naravno, glavni momenat - javno blacenje pred celim razredom i podsmeh.

Srecom, klinac je vec tad bio jaci od vecine u razredu, pa je taj vid javnog linca brzo napusten, ali mu je ostala etiketa da nije sav svoj i sav normalan, cim je i zavrsio muzicku skolu, bavio se sportom itd.

Inace, obavezan vid obrazovanja&socijalizacije dece u tom kraju se iscrpljuje sedenjem ispred ulaza u zgradu (besplatna varijanta) ili sedenjem na klupi ispred C-marketa (sada MAXI, ali ga i dalje zovu starim imenom), uz obavezno pivo.

Prva varijanta je evergreen, druga je uslovljena radnim vremenom supermarketa i solventnoscu.
.....

Eh, a onda su dosle strane donacije....i, odjednom, sve se promenilo!!

Donacije su bile uslovljene permanentnim obrazovanjem osoblja, i dobra uciteljica je (zajedno sa psihologom) morala da ide na casove engleskog i racunara, pa je morala cak i fakultet da zavrsi (iako su nalazili razne rupe u zakonu da to ne uradi), i od silne edukacije je prestala da se bavi mojim preopterecenim detetom.

.....

Mislim da su ipak roditeljski sastanci bili najbolji - npr. razredna prica o neopravdanim izostancima, a svi roditelji graknu: 'Pa sta, i mi smo bezali iz skole i sta nam fali?'

Ili, jos bolje: 'I treba da joj opsuje mater, i ja bih joj opsovala da je meni dala keca!!'

I, naravno:

'Ja sam ga naucio - odmah u glavu!!'

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  slawen Pet Jan 15, 2010 10:16 pm

slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  neprijateljska emigracija Sub Jan 16, 2010 5:12 am

Price su vam lijepo napisane. Nadam se da su fiktivne.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Иста стара прича Empty Re: Иста стара прича

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu