RESTORACIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Умро је Патријарх Павле

3 posters

Strana 3 od 3 Prethodni  1, 2, 3

Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Uto Feb 16, 2010 5:53 pm

Одговор из Грачанице на лажи и незнања новинара Е.В.Н. (Вечерње новости, 15.02.2010. године)
Епископ Атанасије, Администратор Епархије Рашко-призренске јуче је реаговао писмом уредништву дневног листа "Вечерње Новости" на чланак који је објавио новинар овог листа под псеудонимом Е.В.Н. Следи текст писма Еп. Атанасија:


Прво незнање/лаж: ''Владика Атанасије служио Литургију по новом''; мало ниже другим речима: ''не по устаљеном црквеном поретку, већ са неким новинама''. – Одговор: Владика Атанасије је служио по званичном служебнику Св.Арх. Синода СПЦркве. Прича незналица ''о устаљеном поретку'' дугује одговор: Којем то и чијем ''устаљеном поретку''? Оном из покојне Аустроугарске? – Не, него оном из Српских штампаних Служабника, који је пренет на данашњи српски језик у Синодском Служебнику. Нажалост, код нас данас бива, нарочито у новинама, да незналице попују Синоду и Епископима. А Епископи служе Свету Архијерејску Литургију, која је вечно стара и вечно нова (Мт.13,52).

Друга лаж: ''Велики број присутних (на Литургији у Грачаници) показало је свој револт не сачекавши крај богослужења''. Вест је лажна и злонамерна (осим ако се узме у обзир да мањи број Срба, мањевише увек излази из Цркве пре задњег отпуста). Овде напротив, већина верника остала је до краја Службе Божије; сва деца и бројни старији су се причестили, затим присустовали резању Славског колача мати игуманије Грачаничке и крштењу двоје деце. Потом је већина људи прешла у Манастирску трпезарију да се послуже и остану у дужем разговору са новим Владиком.

Трећа лаж: Игуманија Манастира Гориоча, наводно, ''смењена''! - А није смењена. Управо овакве зловести ''стварају додатне раздоре'' у народу, код наивних.

Четврто: Коментари самозваних ''добрих познаваоца црквеног права'' (какав је ''нажалост'' уважени мученик Жељко Которанин, који је вероватно завршио црквено право у некој Шуваревој школи, али Свештене Каноне не зна; он за ''стручњака'' важи само код незнавеног Е.В.Н. и њему сличних), - такав претенциозни коментар хоће да каже: да Св. Синод Архијереја теологâ не зна Каноне Цркве! Свети Синод је, међутим, трипут уредно позивао Епископа Артемија (сваки пут друга делегација) да дође на седницу Синода, али је он то одбио или изиграо, па је онда покушао ''приватни разговор'' са Патријархом, на што је Свјатјејши, поучен претходним ''завођењем за Голеш планину'', одговорио: ''Дођите у седницу Синода, ја не решавам сам, него саборно'', а Еп. Артемије је отишао из Патријаршије. Дошао је тек у задњи дан и час у Св. Синод да каже Сабраћи члановима Синода: да су ''исхитрено пожурили''. Ко разуме – нека разуме!

Остало ће рећи Св. Синод и Св. Сабор у своје време.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  neprijateljska emigracija Uto Feb 16, 2010 6:36 pm

Jasno, ja uopste ne sporim tvoje vjerovanje. Cak ni ne kazem da nisi u pravu, jednostavno drugacije mislim i ponovo kazem da se nadam da grijesim.

U svakom slucaju, hvala ti na odgovoru.
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 3:47 pm

А што се ти пиле љутиш кад те хвалим?

Ми смо око Артемија почели одавно, испаде slawen неки вештац који је наговестио први од радова новога старог патријарха; види шта је тамо речено.
Зашто не дозволиш да ја цркву видим малко другојачије од тебе?
Можда сам ја бедан верник и никакав човек, али зар те ни мало не занима како такви резонују?
И зар ја такав нисам најпожељнији плен сваког правог хришћанина? Спасти овакву душу захтевна је работа, а награда баш никаква.

Ја видим да се у оквиру Цркве води политика. И она која се тиче земаљске власти, и она која се тиче црквених питања од овога света, и она која за предмет интересовања има искључиво божанске афере.
Хоћеш ли ми рећи да се ове ствари преплићу?

Политика није само манир употребе расположивих средстава ради постизања зацртаног циља, јер је она присутна и код одабира циља и код мобилизације ресурса; она је виши степен материјализације односа који владају међу ентитетима.
Дакле
Хајде да опишемо међусобне положаје учесника игре, без упуштања ко је од њих добро, а ко лоше чинио, ко је у праву, а ко у криву - једноставно, бели краљ је на Г5, бели ловац на Х8, црни краљ....
Косовско питање и корелативна мучена епархија су, зезали се ми са тиме или не, и даље подручје високог политичког потенцијала, штоћерећи да је уносан циљ како за гашење, тако и за даље потпиривање, а самим тим и за преузимање ради једног или другог.
Артемије је као човек са терена у том погледу давно прочитао аспирације међусобно сучељених београдских кругова, па се човек окренуо реалполитици; тако је гурнут у индивидуализам, а то се без већих последица да назвати расколништвом, нарочито кад си без савезника јер их индивидуалци никад немају.
Избор новог патријарха очигледно је покренуо ствари, јер оно што се у време Амфилохијевог намесништва с времена на време испотиха пласирало кроз независни тисак (црноречко лопатање, нпр; зна ли уопште ико шта је то Црна Ријека, колико је то, колики је тај манастир и где је то тачно?) опетовано није било довољно да се прогура у магловитом распореду снага; зато је устоличење Иринеја Нишког било тај прижељкивани катализатор који је омогућио прегруписавање. Па су одједном открили како је Симеон имао кума или шурака који се представља лажно као Раде неимар, а да се прпошни Артемије уназад три или пет или шест година није одазивао позивима Синода. И тзв. србски суд би у симетричном случају учинио исто - наложио привођење.
И наравно, одмах је ту новчана афера; мени је као бедном вернику замисливо да је та братија под Артемијем радила и нека баш онако бласфемична непочинства: очијукање са ђаволом, љубљење у корен кичме као део неког паганскосатанистичког ритуала, јахање метле; али се бојим да би изношење тих злодела у јавности изазвало бледу реакцију.
Али зато пусте паре....
Поткрадање хуманитарних фондова...
Преливање у приватне џепове друштвених средстава...
Послератно профитерство!

Откуда у тој интригантној чистки онда и млађахни владика Григорије и његов духовни отац умировљени епископ Атанасије?
Откуда они, кад је то откад себе Амфилохијева игра?
Зашто, на пример, није Амфилохије постављен за в.д. епископа? Постоји забрана дуплирања функција? Или је његово деловање у тзв. Црној Гори од немерљивог значаја, нарочито у овом деликатном тренутку? Можда се ипак неко побојао да би г. Радовић тако прикупио сувише моћи? Па потрчао да обави тај незахвални посао, увлачећи и против његове воље умировљеног епископа Атанасија да само својим ауторитетом и мало чим још подупре целу конструкцију, извлачећи тако из ватре будућег патријарха?
Да ли би било логичније пустити, кад већ не волимо Амфилохија (који ми се свеједно привиђа како негде у сенци средњевековних звоника трља руке) Иринеја Буловића да смени Артемија? Миссим, он изгледа онако како ја замишљам администратора. Логичније можда, али не и пробитачније.
Јер, као што из политичке теорије знамо, не постоје пријатељи, постоје само тренутни савезници.
Али тако се и долази у изнудицу (тзв. форсирани потези).

Каква је ово подбодачкопровокативна бљувотина, а, кажи пиле?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Čet Feb 18, 2010 4:13 pm

Славене, ако те чини срећним то што мислиш да си био визионар у ствари која је прежвакана - настави тако да мислиш.

Имаш ти право да гледаш Цркву како хоћеш, али не може да тврдиш да сагледавање и схватање ствари долази по аутоматизму, без обзира гдје стајао и како ствари посматрао. Ти ниси у стању да схватиш црквену политику на прави начин, јер игноришеш суштину Цркве. Без обзира колики степен ароганције и некултуре употријебио да ми докажеш како твоја памет и искуство виде ствари које моја глупост (младост еуфемизам) не може да види.

Овога пута си чак и необавијештен. Ово што је теби "наједном", то постоји и познато је барем 6 година. Постојање анти-црквених сајтова и парацрквене политике од стране "врлих монаха" позната ствар такође годинама. Реалполитика једног епископа који је годинама стварао пара-цркву за некога попут тебе је ОК. За Цркву је корак до раскола. Јер је теби Црква само интересна заједница. Јер видиш само хоризонталу, а не схваташ да се политика у Цркви не може гледати без вертикале. Да политика и ту постоји, али да постоји нешто изнад тога. Дајеш закључак о наводној Артемијевој прагматичности, али нема аргумента. Не знам шта је то волшебно постигао, али знам шта је та клика лоше успјела да уради за све ове године. Дакле, све је то постојало, сви смо то знали, само нисмо имали Патријарха. Јесмо, али се под старе дане није превише мијешао у свој посао. Није он крив. И није избором новог Патријарха откривена Америка, већ су се стекли услови да се нешто уради по питању ситуације која је ушла у опасну фазу. Даље: зашто би се активни епископ, митрополит Амфилогије постављао за администратора када већ има своју епархију којом управља. Владика Атанасије нема епархију, он је умировљен и као такав најбоље прелазно рјешење. Није ово ничија игра. Ти једноставно не желиш да схватиш. Или не можеш. Све је теби на нивоу простачке политике, све је лажни народ, лажни избори, лажни вође, па можда и лажна црква. Онда си и ти лажан.

Ти читаш све осим странице СПЦ. Ти слушаш свакога осим оних који су најбоље упућени у ствари. Ти знаш све, осим суштине.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 4:39 pm

Не дирај ме у однос форме и суштине, ту сам најјачи.

А "наједном" је било иронисање.
Мораћу да кренем да бојим те речи/реченице/пасусе.

Са друге стране, ја о теби и даље имам непромењено мишљење.
"Млада" није било ни иронисање, ни еуфемисање. Млада је млада. Стара је ружна.

И да, да не пропустим да ти одговорим: Не, не знам ја ништа. Уопште нисам обавештен. Све је то производ моје болесне имагинације.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Čet Feb 18, 2010 4:45 pm

Ма ти си у свему најјачи...
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 7:13 pm

Фала душо, фала...
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  neprijateljska emigracija Čet Feb 18, 2010 7:53 pm

slawen ::
... Ми смо око Артемија почели одавно,....

Ako izuzmemo sklanjanje Artemija kao nekog ko nije bio na liniji vlasti glede (buduce) kosovske politke, koji su jos potencijani razlozi za sve ovo sto si naveo?
neprijateljska emigracija
neprijateljska emigracija

Broj poruka : 512
Datum upisa : 12.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 9:26 pm

Па изрек'о сам већ своје думање о томе: као дубоко кризно подручје Косово је изузетно атрактивно за политичко експлоатисање. Погле' само тзв. Северну Митровицу: цела Косовска Митровица је једна најобичнија селендра, па шта мислиш колики је тај њени (мањи) северни део. А кад читаш новине, испаде енклава већа од Западне обале плус појаса Газе заједно. Ма какви Газа, к'о да је Северна Ирска, минимално.
И то само у тзв. државној политици тзв. Србије.
А кроз црквене ђозлуке гледано Косово је као обе Америке плус Исланд. Или Гренланд, шта оно беше веће.
Артемије није имао савезника, а "одметнуо" се поодавно (што отвара питање шта су чекали до сад, одлуке ионако доноси Синод, а не Патријарх, уосталом ту је био в.д. Амфилохије који није скривао намеру да то изведе, што опет мојим тлапњама даје мрвицу тежине), па је био лака мета у новој подели, тачније у условима нових савезништава после избора Иринеја (колико је нпр. ЈУЛоваца прешло у Коштуничин ДСС већ 6. октобра, а колико у Батићев ДХСС?).
Трка за косовски трон је била пуштена оног трена кад је формирана нова већина.
Бојим се да је млади владика Григорије (који је задобио моје лично велике симпатије до те мере да сам хтео да замолим ВЈТ да ме истом представи; не знам како би то сад разумела, али могу да јој предложим да преосвећени владика, ако нађе тренутчић времена може овде комотно да се региструје и све нам каже уколико нађе да сам/смо вредни тога, нема у овој понуди мислим ништа увредљиво, а ипак је ово утицајна кафана, ја бих заиста волео да ме неко врати на прави пут) улетео у целу причу доста неопрезно, да не кажем преамбициозно, што му не би било први пут, али је такав његов потез био изнуђен претензијама других.
Образложење да су на место администратора морали да метну пензионисаног а не неког другог владику утолико више потврђује моју тезу да им је неспорни и огромни ауторитет г. Атанасија био неопходан да покрију ову акцију. Што доста говори и о самој акцији.
И да поновим, ту је и специфични однос Григорије - Атанасије, то никако не треба губити из вида.
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 9:51 pm

А ти пиле не изврћи: баш нигде нисам рекао да је Артемијева реалполитика О.К.
Она је била колико се ја сећам више ситуационо условљена, него што је била неки кохерентни скуп добро планираних мера. Поигравање београцких власти се остацима тзв. српског народа на Косову и консеквентно одбијање београцке централе СПЦ да се према том политикантству одреди натерало је сирома Артемија да поверује како је он позван да то среди.
При томе никако не треба изгубити из вида да је Артемије председник Српског националног већа које је по Косову дејствујушће и које није више (бар не видно) на узици тзв. Београда, већ му дође некако као ексерић из ђона који је пробио у ципелу, па жуља; не можеш га једноставно избацити као да је камичак, па се кривиш док ходаш. А онда нађеш шустера....
Јел' то беше јапанска пословица да се закива ексер који штрчи, а пиле?
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Čet Feb 18, 2010 11:20 pm

Зипа лажног пророка: [You must be registered and logged in to see this link.]
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Čet Feb 18, 2010 11:53 pm

Занијемила сам од одушевљења. Па ти човјече умијеш да прорекнеш властиту мисао и интерпретацију. Бравурозно.

А сад настави о томе како је лажна, али надасве препредена власт у Србији прејебала владике СПЦ и искористила приглупи Синод и млађаног Григорија (42 године па млађан - но знамо шта значи "млад"/"млађан") и још глупљег маторог Атанасија. Прозрела их је само групица зилота око Црне Реке који су наравно одмах схватили да "новотарци" хоће да униште Цркву и да је ово све ватиканско-масонска ујдурма. И наравно, схватио си их још ти. И, како на Олимпу, дува ли?
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Pet Feb 19, 2010 3:12 am

Ево још мало пророштава из 2006.

Одлука Светог Архијерејског Сабора АСброј 65/зап113 од 19/6. маја 2006.

Свети архијерејски сабор, у седници својој под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

„Умолити Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Господина Артемија да сарађује са Светим архијерејским сабором, Светим архијерејским синодом, Одбором Светог архијерејског сабора за Косово и Метохију и Његовим Преосвештенством Епископом липљанском Господином Теодосијем, као његовим викаром, те свештенством, монаштвом и вернима подручне му Епархије.

У исто време, умолити Преосвећеног Епископа Господина Артемија да угаси Епархијски центар „Раде Неимар" и о томе извести Свети архијерејски синод.

Исто тако, умолити га да духовни и мисионарски центар „Атос" у Београду пренесе у власништво Патријаршијског управног одбора и о учињеном извести Свети архијерејски синод.

С обзиром да епархијски архијереј нема право да поседује некретнине које се налазе изван подручне му Епархије, то Његовом Преосвештенству Епископу Господину Артемију ставити у дужност да, у складу са канонима и Уставом Српске православне цркве, реши власништво над кућама у улици Бистричкој у Београду, у Сремчици, као и у Бањи Ковиљачи, и о томе извести Свети архијерејски синод.

Умолити Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Господина Артемија да протосинђела Симеона (Виловског), настојатеља манастира Бањске, да, због досадашњих прекршаја црквено-канонског поретка, због неистина изјављених пред одређеном Комисијом Светог архијерејског синода 17. маја 2006. године, и због уношења немира међу клир Епархије рашко-призренске, разреши свих административних и црквених дужности, те против истог поведе црквено-судски поступак, и до 1. септембра ове године о учињеном поднеси извештај Светом архијерејском синоду.

Умолити, пак, Комисију Светог архијерејског синода за испитивање материјално-финансијског пословања односних установа да настави поверени јој посао."

О предњој одлуци Светог архијерејског сабора, част Нам је известити Свети архијерејски синод, с молбом ради знања и даљег сходног поступка. Светом архијерејском синоду одани у Христу брат,

Председник
Светог архијерејског сабора
АЕМ и Патријарх српски
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Pet Feb 19, 2010 3:16 am

Није Блиц, црквени је извор, али ето, можда и ту има још ко да парира "социолозима религије"

НИН-ово «јеванђеље» по Јовану Јањићу
1. септембар 2008 - 13:59

Одговор на текст Дечанско питање
(бр. 3009 од 28.8.2008, стр. 13-15)

Као што апокрифна јеванђеља, која су последњих година у моди, својом невероватношћу лажних открића из живота Христовог покушавају уздрмати и изазвати сумњу у најсветије, тако и г. Јањић, новинар НИН-а, не по први пут, тумачи збивања у Цркви и око ње на један невероватно апокрифан и не мање неистинит и перфидан начин тврдећи, између редова, да ми мали црквени чиновници и уредници, ни мање ни више, вршимо притисак на његове или неке друге велике уреднике и новинаре.

У том тексту он, са «посебном забринутошћу», оптужује Свети Синод да «води непримерену кампању против Епископа Артемија» и, гле чуда, градећи се већим папом и од самог папе, брани га од његове рођене Цркве.

Не наводи, међутим, као искусан новинар, на које текстове са званичне електронске презентације Светог Синода мисли. Да ли су то саборске одлуке које је Црква из године у годину доносила како би показала да је бесмислено да она сама буде против обнове цркава и светиња на Косову и Метохији?

Црква у тим одлукама није бранила овог или оног епископа, него оно што је сама одлучила. Међутим, селективно поштовање синодских и нарочито саборских одлука неминовно води у црквену кризу и директно супротстављање овим највишим црквеним ауторитетима. Зар није својеврстан црквено-правни и канонски нонсенс да се неко осуди без греха и суда, а да се као кривица, с не малом дозом ироније, наводи оданост и поштовање према Синоду и Сабору?

Ваш покушај да то сведете на сукоб два човека, као и настојање да припишете одговорност само једном човеку који се налази на челу Синода, прича је за наивне. Овде се уистину ради о озбиљнијим стварима.

Да је то заиста тако, морам вас подсетити (не «упозорити», или «делити лекције», како Ви кажете, јер врло добро схватам тежину Вашег посла), на генезу црквене и духовне стране проблема који стоји у позадини данашње кризе. За њен економски и политички део, који такође није занемарљив, заиста нисам стручан. Али, колико видим, и ту не мањка експерата.

Дакле, ствар не почиње ни изблиза са Меморандумом 2005, како Ви то представљате и како би се могло закључити из Вашег текста, него одмах по доласку на Косово и Метохију амбициозног црноречког братства и њиховог духовника, потоњег епископа рашко-призенског, који су у извесном смислу били врло радикални губећи неретко меру између ревности и искључивости. У то време о. Сава дечански био је врло подобан и омиљен, а његов младалачки ентузијазам преточен је у књигу Време апостасије (против Цариграског патријарха, са великим последицама по углед наше Цркве у православном свету), за чији наслов, илустрације и издавање сносе одговорност они који га данас прогоне.

Да су се неке ствари врло брзо отргле контроли тамошњег епископа, видело се већ по раним радовима ове братије када је у епархијском часопису Кнез Лазар (излази од 1993), у непотписаном тексту («О томе се шапутало», бр. 2/1997, стр. 165-172), јавно нападнут и, у духу правог медијског линча, назван јеретиком један од наших епископа, професор и доктор теологије, који по благослову Цркве обавља тај посао и до дана данашњег. Да ствар буде чуднија, исти часопис је објављивао текстове истог професора у пет-шест ранијих бројева у рубрици догматског богословља. Треба ли напомињати да је тадашњи уредник поменутог часописа био данашњи секретар владике рашко-призренског протосинђел Симеон Виловски, који у то време није имао ни дана богословског образовања, ни оног средњошколског нити факултетског, уз све поштовање према његовом дотадашњем монашком стажу? Тиме је отворена пандорина кутија правог секташког деловања унутар Цркве и направљен преседан каквог нема у историји Цркве, да неко без утврђивања одговорности, саборске одлуке и могућности да каже своје мишљење бива блаћен целу деценију и то од стране монаха чији су завети, ингеренције и делокруг рада у сасвим другој сфери.

Једина истинска грешка Цркве, свакако најпре локалног епископа, коме то није смело промаћи, али је нажалост изгледа било и с његовим благословом, а онда Синода и Сабора, јесте у томе што одмах нису реаговали на такве антицрквене тенденције. То је била, г. Јањићу, много озбиљнија побуна против црквено-канонског поретка и устројства Цркве, од ове дечанске реакције на провокације истога човека, који се, ево, петнаест година руга институцијама наше Цркве мислећи да може тако у недоглед, иако је кажњен и смењен саборском одлуком (бр.1029/зап.656 од 02. јуна 2006), која је извршна. Он се тако смеје и руга у брк и Цркви и држави, коју обилато користи. Поменимо само београдске билборде о доласку моштију светог краља Милутина у Бањску, за који су чули само он и бивши министар културе г. Којадиновић. Црква, и поред позитивне иницијативе епископа Артемија и молбе Бугарској Цркви, никада о томе није добила никакав званичан одговор. Дај Боже да Бугари уступе макар једну честицу од моштију. Не верујем да су Вам промакли толики билборди, г. Јањићу? То су праве кампање.

На жалост, године су пролазиле, проблеми и стање у Цркви и држави су постајали све сложенији, само је уредник Виловски остао исти, напредујући из славе у славу, поставши протосинђел, секретар епархије, очигледно и владикин саветник, и алфа и омега тамошње прес службе са истом групицом знаних-незнаних, непотписаних безименика који, малте не по узору на секташке плаћенике, доносе суд о подобним и неподобним, послушним и непослушним. Истовремено, у њиховим очима је растао и број неподобних владика, «новатора», «јеретика», којих је сада око седамнаест, што ће рећи један осуђеник годишње од доласка на Косово Симе секретара!

На која, даље, саопштења мислите, г. Јањићу, када кажете да није испоштована друга страна? Уосталом, која је то прва страна, и чија смо уопште саопштења објавили? (Видим чије сте Ви изјаве пренели) Епископ Теодосије и монах Сава, колико ми је познато, из њима знаних разлога, нису дали ни једну једину изјаву о целом проблему, те их тако нисмо могли ни пренети. Уосталом, ред је да о њиховом мишљењу питате њих.

Ако мислите на вест о подршци народа епископу Теодосију, питајте народ. Ионако мислим да је народу све много јасније него ли и вама новинарима и нама из црквене администрације, и да је схватио да неки, осим напрснућа на нози, имају можда још озбиљнијих пукотина. Да се послужимо старом изреком: «Глас народа, глас Божји». Тешко нама, али дај Боже да народ узме ствар у своје руке и да проговори.

Треба ли напомињати да данас на једно саопштење владике рашко-призренског дође отприлике око пет епаријских саопштења његовог секретара, која се уредно објављују на најантицрквенијим сајтовима (какви су: новинар де, ихтус, савест, браничевски ревнитељ и, раније, газиместан, а иза којих директно или индиректно опет стоји поменути секретар Виловски и његови секташко- плаћенички сарадници), али и у другим медијима, пре него што их ми и добијемо у Патријаршији.


Да ли нас сматрате заиста тако наивним да стављамо такве памфлете протосинђела Виловског као што је онај - Коме служи Синод? или можда последњу анализу побуна и подобности, постављену на сајт епархије 26. августа, на дан седнице Синода у 12.27, значи, док епископ Артемије није изашао ни преко прага Патријаршије, после договора о обустављању свих даљих спорова и одлука, са оптужбама од Пентагона до Марса? Црква све време сноси одговрност, трпи срамоту и поругу и очекујете да треба још и да протежира можда такве дезинформативне центре? Докле? Немамо времена, људи, а ни воље да се бавимо само њима и њиховим ујдурмама.

Зашто не упоредите бар једно саопштење епархије рашко-призренске (http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?s=vesti&idvestep=3133), г. Јањићу, са саопштењем не Патријаршије, ако нас сматрате пристрасним, него, на пример, са оним Министарства за Косово и Метохију (http://www.kim.sr.gov.yu/cms/item/statements/sr.html?view=story&id=4102&sectionId=4), и Министарства вера, са састанка на којем је присусатвовао и Министар културе г. Брадић, 24. јула ове године, а које је очигледно у епархији РП унапред срочено и спремљено за објављивање? Кад бисте упоредили само ова два текста помислили бисте да је реч о два различита састанка. Дрскост иде дотле да се јавност обмањује и поред присуства три министра. А што се притисака тиче, управо после тог састанка уследио је телефонски позив из епархије РП са претњама једном од министара да им је миниран састанак, због позива који је овај упутио и митрополиту Амфилохију и епископу Теодосију.

Да ли је за Вас меродавна та информативна служба у којој, за разлику од званичне синодске, нигде нико није потписан?

Ако ишта код Вас ценим, то је чињеница да се потписујете и, дакле, стојите иза тога што тврдите. Како је могуће објавити нешто за шта не знамо ко иза тога стоји? Да ли и Ви уводите неке новине у устаљену праксу извештавања занемарујући елементарну новинарску етику?

Једина наша порука јавности и медијима, била је и остала да непотписане памфлете, без обзира одакле долазили и да ли носили ознаку неке епархије, са хушкачким, секташким, антицрквеним и антидржавним садржајем званична Црква ни сада, ни убудуће, неће преносити нити коментарисати. Наравно, не можемо друге спречити у томе, али обавештавамо све да су такви текстови и саопштења, у овом случају из епархије рашко-призренске, за Цркву без икакве валидности и да ћете радити узалудан посао јер ће уследити деманти. Ваше је право како ћете трошити Ваш новинарски кредибилитет и ком ћете извору веровати. Али званичан извор је само један - синодски.

Што се тиче Косова и Метохије, оно није ствар једног човека, било министра, било владике, а још мање неког секретара и, да бисмо то илустровали, послужићемо се речима и закључцима саопштења са поменутог састанка тројице министара и представника СПЦ, на коме је учествовао и епископ Артемије, а у коме стоји: «Као што је питање Косова и Метохије питање целе српске државе и целог српског народа, тако је оно и у црквеном погледу питање целе Српске православне цркве. Стога, у решавању проблема са којима се суочава СПЦ на овом простору треба радити саборно и у пуној координацији са Архиепископијом пећком, као врховним седиштем Српске православне цркве, Епископом рашко-призренским и Одбором за Косово и Метохију Светог синода СПЦ, као званичним Саборским телом». Стога је јасно да се Косово и Метохија не могу бранити некосовским и антикосовским, невитешким методима, понашањима и хировима једног псевдозилота какав је Симеон Виловски. О г. Џатрасу, ангажовању лобистичких агенција за новац, који и чији, нећемо ни причати. О томе је већ писао ваш недељник и много је упућенији од нас. Боље је изгубити главу, него огрешити душу, учи нас мајка Јевросима.

Поставља се, онда, логично питање: ко управља Црквом на Косову и Метохији, ко је чији секретар и ко се иза кога скрива?

Једно је сигурно, највећу штету од тог човека има управо епископ Артемије, а због кокетирања прес службе епархије рашко-призренске са разним «дивљим», антицрквеним сајтовима, искључиво је њена одговорност за срамоту коју данас Црква у целини пролази, без обзира на то што се сам владика више пута због тога морао правдати пред Синодом и ограђивати од сајтова који изигравају улогу његових дрвених адвоката. Ипак, зна се да је епископу Артемију управо С. Марјановић, уредник новинара де, једног од најгорих сајтова поменуте врсте, уговарао по Немачкој сусрете с тамошњим политичарима у Берлину фебруара 2007, по сведочењу наших свештеника, који су били не мало изненађени том чињеницом јер је дотични господин окорели противник наше Цркве и под тужбом за клевете изнесене против ње на свом сајту.

Црква је често кроз историју бивала веома флексибилна и попустљива у остављању простора за покајање, али и одлучна и непопустива пред уценама, без бојазни од евентуалних раскола, који су се по правилу показивали сувом граном. У том погледу, више је него сликовит последњи пример недавно рашчињеног бившег патријарха јерусалимског Иринеја, који је довољан показатељ и опомена да нико у цркви нема монопол над благодаћу која му је дата за служење. Као што је некад речено: - један разбојик на крсту се спасао, да се надамо, али само један, да се не надамо превише.


31/18. август 2008.
свештеник
мр Гајо Гајић,
главни уредник
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  ВЈТ Pet Feb 19, 2010 3:37 am

Прича је мало гадна, али поучна...

Обрни-окрени... секта. Тако то почиње. Оне године када је падала Крајина и када је кренула општа распродаја и издаја српских градова пред Велику Нагодбу у Дејтону, ми смо се са 300 ратне сирочади враћали из неког аветног кампа љетног у Грчкој. У Грачаницу смо свратили да се мало окријепимо. Не знамо шта ће бити када дођемо кући, план Б у случају да и Требиње оде у истом пакету био је да дјеца преспавају у манастиру Острогу, па онда да видимо шта ћемо и како ћемо. Немамо појма какво је стање код куће и јесу ли сви на броју. Сједимо на неком јадном ручку, мршави ко гране сви, а ни не једе нам се оно нешто мало што је пред нама. Владика Атанасије и тада отац Григорије и још пар монаха са нама. У челу трпезе се води разговор о дешавањима код куће. Мртва тишина у другом дијелу стола, покушавамо да чујемо да ли они нешто знају. На вијест коју Владика Атанасије има (имају и други ако их интересује) о новим градовима који су "пали", експерт реалполитике каже: Тако је то у ратовима, ратна срећа се окреће, сад је на једној, сад је на другој страни.

Е сад може се замислити како смо ми тада могли да водимо своју реалполитику. Но сигурно је нисмо водили као САО Херцеговачка црква, нити смо оне који бијело гледали нашу ужасну реалност оптуживали за јерес.

Перспектива је чудо.
ВЈТ
ВЈТ
Admin

Broj poruka : 1340
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  slawen Pet Feb 19, 2010 11:50 am

А од тад то сеже...
slawen
slawen

Broj poruka : 5838
Datum upisa : 11.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Умро је Патријарх Павле - Page 3 Empty Re: Умро је Патријарх Павле

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 3 Prethodni  1, 2, 3

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu